Latvija ir Kinija "turi eiti naujuoju šilko keliu ir bendradarbiauti tarpusavyje", - sakė žurnalistams Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Kong Quanas. Šilko keliu buvo vadinamas senovės prekybos kelias, jungęs Kiniją su Europa.

Kinija ypač suinteresuota padidinti prekių tranzitą per neužšąlančius Latvijos uostus į Vakarų Europą, sakė Kong Quanas. Jis pažymėjo, kad 2001 metais tranzitu per Latviją į Kiniją buvo pervežta 2,7 mln. tonų prekių.

Kinijos užsienio prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo ministras Shi Guangshengas šio vizito metu sieks plėsti prekybos ryšius.

Latvijos prezidentė Vaira Vikė-Freiberga pranešė priėmusi kvietimą surengti atsakomąjį vizitą į Kiniją.

Kalbėdama per atskirai surengtą trumpą spaudos konferenciją, ji žurnalistams pareiškė, jog nedera smerkti žmogaus teisių padėties Kinijoje vykstant jos vadovo vizitui.

Ji pranešė "pareiškusi suinteresuotumą ir norą, kad pačioje Kinijoje vyktų dialogas - ne tik tarp Kinijos, Taivano bei Tibeto, bet ir tarp įvairių religinių bei etninių, skirtingų politinių įsitikinimų žmonių grupių".

Pats Jiang Zeminas žurnalistų klausimų nepriėmė, tačiau išreiškė paramą Latvijos siekiams įstoti į Europos Sąjungą (ES) ir NATO.

Trečiadienį Jiang Zeminas išvyks iš Rygos į Estijos sostinę Taliną, toliau aplankys Islandiją, o po to - Lietuvą.