„Kai kurių rezervuarų užtvankos sugriuvo... sukeldamos sunkius sužalojimus, gyvybės praradimus ir turtinę žalą. Potvynių kontrolės padėtis yra ypač sunki“, – cituojamas Xi Jinpingas, pridūręs, kad situacija yra „kritiniame etape“.

Meteorologijos tarnybos paskelbė aukščiausio lygio pavojų centrinėje Henano provincijoje, kur gyventojus teko evakuoti iš daugybės užlietų miestų ir gyvenviečių.

Dvylika žmonių žuvo liūtims užliejus metropoliteną centriniame Džengdžou mieste, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Kariai vadovauja gelbėjimo operacijai šiame Henano provincijos mieste, kuriame gyvena daugiau nei 10 mln. žmonių ir kurį užklupo rekordinės liūtys, užplūdusios gatves ir metropoliteną.

Miestą pasiekė „virtinė retų ir stiprių liūčių, dėl kurių vanduo kaupėsi Džengdžou metro“, nurodė vietos pareigūnai pranešime Kinijos socialiniame tinkle „Weibo“, panašiame į „Twitter“.

Jame sakoma, kad 12 žmonių žuvo, penki buvo sužaloti, o dar šimtai buvo išgelbėti iš metropoliteno.

Pasak vietos pareigūnų, Henano provincijoje dėl smarkių liūčių sugriuvus kelioms užtvankoms ir upėms išsiliejus iš savo krantų Džengdžou teko evakuoti beveik 200 tūkst. žmonių.

„Iki liepos 21-osios 7 val. beveik 200 000 žmonių buvo evakuoti, o 36 000 miesto gyventojų paveikė nelaimė“, – nurodė miesto pareigūnai.

Lietinguoju metų laiku Kinijoje dažnai kyla potvynių, nuniokojančių kelius, pasėlius ir namus.

Ši grėsmė dar labiau išaugo pastaraisiais dešimtmečiais, nes šalyje buvo pastatyta daug užtvankų ir dambų, atribojusių upes nuo šalimais esančių ežerų bei užliejamų salpų, kurios padėdavo sugerti dalį vasaros kritulių pertekliaus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)