„Mes teikiame pirmenybę Europos Sąjungos bendradarbiavimui. Ir, žinoma, svarbu tai, kad Kinija aiškiai nepasmerkė Rusijos Federacijos karo prieš Ukrainą“, – ketvirtadienio vakarą per televiziją sakė Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu.

Estija ir Latvija anksčiau buvo paskelbusios, kad nebedalyvaus bendradarbiavimo programoje vadinamuoju 17+1 formatu. Latvijos užsienio reikalų ministerija tai motyvavo „dabartiniais Latvijos užsienio ir prekybos politikos prioritetais“, Estijos užsienio reikalų ministerija iš pradžių nepateikė jokių konkrečių Estijos pasitraukimo priežasčių. Abi Baltijos šalys atskiruose pareiškimuose teigė, kad planuoja ir toliau siekti „konstruktyvių ir pragmatiškų santykių su Kinija“ tiek dvišaliu, tiek ES ir Kinijos bendradarbiavimo, grindžiamo abipuse nauda, ​​pagarba tarptautinei teisei, žmogaus teisėms ir tarptautinėms taisyklėms, pagrindu.

Lietuva nutraukė ekonominį ir politinį bendradarbiavimą šiuo formatu 2021 m. gegužę.

Iki šiol Kinija vengė pasmerkti Rusijos karą prieš Ukrainą. Pekinas taip pat nepritaria dėl jo Vakarų taikomoms ekonominėms sankcijoms Rusijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją