Kinijos medicinos universiteto 1-oji ligoninė šiaurės rytiniame Šenjango mieste nurodė, kad Liu Xiaobo auglys padidėjo ir kad jo kepenys kraujuoja.

Ligoninės tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad 61 metų demokratijos aktyvistą ruošiamasi prireikus perkelti į intensyviosios terapijos skyrių. Pasak medikų „Liu šeimos nariai buvo informuoti apie minėtas aplinkybes“.

Kinija patyrė tarptautinį spaudimą leisti vienam iškiliausių savo disidentų išvykti į užsienį, bet kinų gydytojai savaitgalį pareiškė, kad Liu Xiaobo per silpnas keliauti.

Vis dėlto du užsieniečiai gydytojai – amerikietis onkologijos ekspertas Josephas Hermanas iš Teksaso universiteto medicinos fakulteto Andersono vėžiocentro ir vokietis Markus Buchleris iš Heidelbergas universiteto šeštadienį sakė, kad jis galėtų išvykti iš šalies.

Žmogaus teisių organizacijos kritikavo Pekiną, kad Liu Xiaobo esą netinkamai gydomas ir kad jis iš kalėjimo buvo paleistas tik gegužės pabaigoje, kai disidentui buvo diagnozuotas vėlyvos stadijos kepenų vėžys.

Liu Xiaobo buvo suimtas 2008 metais, kai kartu su kitais parengė drąsią peticiją „Charter 08“, raginančią Pekiną užtikrinti pagrindines žmogaus teises ir reformuoti komunistinės Kinijos vienpartinę sistemą.

2009 metais Liu Xiaobo buvo nuteistas 11 metų kalėjimo už „ardomąją veiklą“. Per 2010 metais Osle surengtą Nobelio premijos įteikimo ceremoniją aktyvistui atstovavo tuščia kėdė.