Susitikimas rengiamas praėjus kelioms dienoms, kai Europos Sąjunga perspėjo, kad derybos dėl Irano ir JAV sugrąžinimo į branduolinį susitarimą, pažabojantį Teherano branduolinę programą, atsidūrė „aklavietėje“. Kinija yra viena iš svarbių daugiašalio dialogo narių, drauge su Prancūzija, Vokietija, Didžiąja Britanija, Rusija ir JAV mėginančių atgaivinti problemišką 2015 m. branduolinį susitarimą.

„Rugsėjo 16 d. rytą prezidentas Xi Jinpingas Samarkande susitiks su Irano prezidentu E. Raisi“, – pranešė Kinijos transliuotojas CCTV, susitikimas vyks Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (SCO) viršūnių susitikimo Uzbekistano mieste kuluaruose.

Iranas, viena iš keturių SCO valstybių stebėtojų, 2008 m. pateikė paraišką dėl visateisės narystės, tačiau šias pastangas sulėtino Jungtinių Tautų ir JAV sankcijos, taikomos Iranui dėl jo branduolinės programos. E. Raisi trečiadienį sakė, kad Iranas vis dar ketina siekti narystės SCO, tačiau kelios narės nenori priimti šalies, kuriai taikomos tarptautinės sankcijos.

Vykstant regioninio saugumo susitikimui, Xi Jinpingas taip pat susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, tai - pirmoji Kinijos lyderio kelionė į užsienį nuo pat koronaviruso pandemijos pradžios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją