Garsi profesorė Cai Xia, dėsčiusi aukštiems pareigūnams skirtoje mokykloje, pirmadienį buvo pašalinta iš partijos, nes birželį į internetą pateko garso įrašas, kuriame ji užfiksuota reiškianti savo kritiką šalies prezidento atžvilgiu.

Mokykla, kurioje ji dirbo nuo 1992 metų, pareiškė, kad tokie komentarai „pakenkė šalies reputacijai“ ir buvo pilni „rimtų politinių problemų“.

Savo pirmajame interviu anglakalbei žiniasklaidai profesorė laikraščiui „The Guardian“ sakė esanti „laiminga, kad buvo pašalinta“.

„Valdant Xi režimui, Kinijos komunistų partija nebėra Kinijos pažangos jėga. Iš tiesų ji yra kliūtis Kinijos pažangai, – pareiškė ji. – Manau, kad nesu vienintelė, norinti palikti šią partiją. Daugiau žmonių norėtų tą padaryti. Ketinau partiją palikti jau prieš daug metų, kai nebuvo erdvės kalbėti, ir mano balsas buvo visiškai užblokuotas.“

Tokie komentarai iš lūpų žmogaus, kuris buvo įsitvirtinęs tokioje svarbioje mokymo įstaigoje (jo ankstesniais vadovais buvo Mao Zedongas, Hu Jintao ir pats Xi Jinpingas), yra neįtikėtini ir potencialiai kelia grėsmę Kinijos vadovybei.

Cai Xia yra viena iš žinomų intelektualų, kurie pastaruoju metu buvo nubausti už lyderio kritiką.

Xi Jinpingas

Cai Xia pirmą kartą su „The Guardian“ kalbėjosi birželį, kai buvo paviešintas minėtas garso įrašas. Tuomet ji taip pat kritikavo Xi Jinpingą ir kaltino jį pavertus Kiniją „viso pasaulio priešu“. Tokie komentarai neabejotinai sukels audrą šalyje, kur tokia vieša kritika iš partijos vidaus yra be galo reta.

Antradienį Cai Xia, kuri iš pradžių prašė, kad jos birželį duotas interviu nebūtų viešinamas, nes ji ir jos šeima susilaukė grasinimų, pareiškė dabar norinti kalbėti atvirai. „Dabar esu daug laisvesnė. Galiu kalbėti be jokių apribojimų, esu atsakinga tik už savo sąžinę ir principus“, – sakė ji.

Jos teigimu, partijos viduje yra plačiai išplitusi opozicija, tačiau retas kuris drįsta kalbėti, nes bijo politinio susidorojimo vidinės partijos nuobaudos arba korupcijos kaltinimų forma. Tokioje aplinkoje Xi Jinpingo „neribota galia“ ir viso sprendimų priėmimo proceso kontroliavimas privedė prie klaidų kovojant su COVID-19 protrūkiu, sako Cai Xia.

Pekinas dėl informacijos apie protrūkį Uhane užgniaužimo kaltina vietos pareigūnus. Kinijos sveikatos apsaugos sistemos pareigūnai tik sausio 20 d. – praėjus kelioms savaitėms nuo jo atsiradimo gruodį – pranešė, kad virusas yra užkrečiamas.

Tačiau remiantis kalba, kurią paskelbė Komunistų partijos žurnalas „Qiushi“, Xi Jinpingas susitiko su politinio biuro nariais ir davė nurodymų kovai su virusu sausio 7 d. – beveik dvi savaites prieš tai, kai visuomenė buvo dėl jo perspėta.

Xi Jinpingas

„Jeigu jis žinojo sausio 7 d., kodėl reikėjo laukti iki sausio 20 d., kad praneštų apie protrūkį? Kitais žodžiais tariant, tai, kad žmonės nuo jo slėpė naujienas, yra šios sistemos rezultatas, – sakė profesorė. – Tačiau kai sausio 7 d. jis žinojo apie situaciją, kodėl jis to nepaviešino ar nemobilizavo išteklių. Ar jis neturėtų prisiimti atsakomybės?“

Cai Xia teigia norėjusi palikti partiją nuo pat 2016 metų, nes gerokai sumažėjo erdvės diskusijai. Ji taip pat kaltina Xi Jinpingą dėl šalies tarptautinių problemų.

„Kai niekas negali jam paprieštarauti, tai reiškia, kad jo galia yra neribota, – sakė ji. – Jis pavertė pasaulį priešu. Namuose dėl visų rimtų klausimų sprendžia jis. Kitais žodžiais tariant, ar tai būtų vidaus ar tarptautinis klausimas, labai sunku kitiems ji riboti. Neišvengiamai jo sprendimai bus klaidingi.“

„Tai yra užburtas ratas. Po blogo sprendimo rezultatas nebus geras. Tačiau esantys žemiau bijo jam pasakyti, todėl ir toliau bus priimami blogi sprendimai, kol padėtis taps nekontroliuojama. Šiame užburtame rate nėra būdo sustabdyti šios šalies artėjimą link katastrofos“, – sakė Cai Xia.

Aleksandras Lukašenka, Xi Jinpingas

Ji sakė mananti, kad nepasitenkinimas partijos viduje yra plačiai paplitęs, ypač tarp jos kartos žmonių, o taip pat tarp aukštesnio rango pareigūnų, kurie iškilo partijos viduje Kinijos reformų eros metu valdant Deng Xiaopingui, o taip pat vėliau, kai Kinija visiškai integravosi į pasaulio ekonomiką, kai 2001 metais tapo Pasaulio prekybos organizacijos nare.

„Esantys partijos viduje pastarųjų 20 ar 30 metų suvokia, kuri kryptis yra gera, o kuri yra akligatvis, – sakė jis. – Mes esame grupė narių, kurie prisijungė prie partijos po reformų ir atsivėrimo. Štai kodėl aš labai aiškiai visiems sakau, kas vyksta.“

„Daug mano gerų draugų, kurie matė žinias apie mano pašalinimą, džiūgauja. Jie mano, kad tai yra geras dalykas“, – sakė ji.