Sekmadienį dar nebuvo aišku, ar incidentas įvyko dėl nesusipratimo ir logistinės klaidos, ar tai buvo tyčinis bandymas pasilikti Italijai skirtas medicinines kaukes.

Italijos dienraštis „Respublica“ šeštadienį paskelbė, kad čekų pareigūnai Italijos ligoninėms siųstas kiniškas kaukes konfiskavo, esą vykdydami operaciją prieš nelegalų prekių gabenimą. Įvykis aprašomas straipsnyje, pavadinimu „Kaip Čekija atėmė tūkstančius Kinijos Italijai siųstų kaukių“. Laikraštis savo šaltiniu įvardijo „drąsų čekų mokslininką“ Lukasą Levą Cervinką, kuris yra Čekų piratų partijos pirmininko pavaduotojo patarėjas.

Čekijos policija kovos su kontrabanda operaciją įvykdė antradienį. Jos metu konfiskuota apie 680 tūkst. medicininių kaukių ir plaučių ventiliacijos aparatų. Prekės aptiktos į šiaurę nuo Prahos esančiame Lovosicių mieste įsikūrusios privačios įmonės sandėlyje. Tokios operacijos šalyje vykdomos kovojant su nelegalia prekyba medicinos priemonėmis ekstremalių situacijų metu.

Penktadienį Čekijos vidaus reikalų ministras Janas Hamacekas tviteryje pripažino, kad, „deja, atlikus tyrimą, paaiškėjo, jog nedidelė dalis sulaikytų prekių buvo Kinijos dovana Italijai“. Italijos pareigūnai oficialiai situacijos nekomentavo.