Maskva ir Pekinas siekia įsitvirtinti kaip pagrindiniai veikėjai regione po to, kai JAV paskubomis pasitraukė iš Afganistano ir šalį užėmė Talibanas.

Šią savaitę Tadžikistano sostinėje Dušanbėje vyksta dviejų regioninių saugumo blokų, kuriems vadovauja Maskva ir Pekinas, aukščiausiojo lygio susitikimai, kuriuose stebėtojų ir svečių teisėmis dalyvauja ir kitos šalys.

Afganistanas, kuris ir taip yra labai priklausomas nuo humanitarinės pagalbos, po Talibano perversmo susiduria su nauja ekonomine krize, nes naujoji valdžia nepajėgia mokėti atlyginimų, o maisto kainos sparčiai kyla.

Afganistano kaimynės baiminasi ilgalaikės pabėgėlių krizės grėsmės, taip pat smurto išplitimo, jei Talibanas nesugebės suvaldyti ekstremistinių grupuočių, su kuriomis anksčiau buvo susijęs.

Trečiadienį išankstiniame susitikime Maskvos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) generalinis sekretorius Stanislavas Zasas paragino teikti daugiau humanitarinės pagalbos Afganistanui.

Šią savaitę Dušanbėje taip pat vyks Kinijos vadovaujamos aštuonių narių Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) susitikimas. Kai kurios šalys priklauso abiem blokams.

Praeityje KSSO ir ŠBO buvo laikomos Maskvos ir Pekino atsvara Vakarų geopolitiniam dominavimui. Tačiau jų varžovės NATO pasitraukimas iš Afganistano tapo didžiausiu išbandymu jų regioninei įtakai.

Dviejų aukščiausiojo lygio susitikimų šeimininkas Tadžikistanas pastarosiomis savaitėmis išreiškė susirūpinimą dėl kovotojų grupuočių buvimo prie jo kalnuotos sienos su Afganistanu.

Jis taip pat kritikavo tarptautines institucijas, kad jos nepakankamai padeda valdžios institucijoms priimti pabėgėlius.

Trečiadienį S. Zasas pripažino, kad padėtis Tadžikistano ir Afganistano pasienyje yra „nepalanki“, ir pažadėjo, kad Dušanbei bus suteikta „visa būtina karinė ir karinė-techninė pagalba“ kovojant su bet kokia grėsme iš pietų.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį turėjo surengti derybas su Tadžikistano vadovu Emomaliu Rachmonu, pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

2001 metais įkurtą ŠBO sudarė Kinija, Rusija, Kirgizija, Kazachstanas, Tadžikistanas ir Uzbekistanas. 2017 metais prie organizacijos prisijungė Indija ir Pakistanas.

Iranas, kurio prezidentas Ebrahimas Raisis penktadienį turėtų atvykti į Dušanbę, taip pat norėtų prisijungti.

ŠBO aukščiausiojo lygio susitikime virtualiai dalyvauja Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Indijos prezidentas Narendra Modis.

Afganistanas turi ŠBO stebėtojo statusą, tačiau Rusijos atstovas S. Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad Talibanas nebuvo pakviestas stebėti susitikimų Dušanbėje.

„Niekas neskuba suteikti visiško pripažinimo Talibanui“, – sakė S. Lavrovas.

Maskva atsargiai ir optimistiškai vertina naująją vadovybę Kabule ir peikia JAV politiką Afganistane.

S. Lavrovas sakė, kad „palankiai vertina“ kai kuriuos Talibano pažadus, be kita ko, dėl prekybos narkotikais pažabojimo ir išpuolių prieš kitas šalis prevencijos.

„Dabar stebime, kaip tai bus įgyvendinta praktiškai“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas.