61 metų kinų kilmės įtariamasis buvo areštuotas penktadienį tariamai pamėginęs pervesti pinigus iš kompanijos banko sąskaitos pateikęs suklastotus dokumentus, remdamiesi policijos informacija pranešė viešasis transliuotojas „Teledifusao de Macau“ (TDM) ir kinų kalba leidžiamas dienraštis „Macau Daily“.

Pareigūnai nepaviešino nei bendrovės, nei banko pavadinimo.

Apie suėmimą pranešta tarp Pekino ir Otavos įsiplieskus rimtam diplomatiniam ginčui po to, kai gruodį Kanadoje buvo suimta kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovė Meng Wanzhou. Ji kaltinama su sankcijų Iranui pažeidimu susijusiu sukčiavimu ir buvo areštuota JAV pateikus ekstradicijos prašymą.

Imdamiesi, kaip mano daugelis apžvalgininkų, atsakomųjų veiksmų į Meng Wanzhou bylą, Kinijos teisėsauga kiek vėliau sulaikė du kanadiečius ir apkaltino juos veiksmais, „keliančiais grėsmę Kinijos nacionaliniam saugumui“.

Pekinas šią frazę dažnai naudoja turėdamas omeny galimą šnipinėjimą. Be to, buvo atskleista mažai informacijos apie abiejų įtariamųjų buvimo vietą ar jiems iškeltas bylas.

Apie areštą Makao buvo paskelbta visiškai kitaip – per vietos policijos spaudos konferenciją ir gana išsamiai apibūdinant įtarimus.

„(Suimtasis) tikėjosi įvykdyti 249 mln. eurų vertės sumos pervedimą per pramogų bendrovės banko sąskaitą... į vienos Honkongo įmonės banko sąskaitą“, – anot TDM, vietos žurnalistams sakė policijos atstovas Leng Kam Lunas.

Bankas „išsiaiškino, kad parašas lėšų pervedimo blanke truputį skyrėsi nuo to, kuris nurodytas banko sąskaitoje“, pareiškė Leng Kam Lunas ir pridūrė, jog įtariamasis nedelsdamas paliko banko pastatą, kai jam buvo atsisakyta suteikti prašytą paslaugą.

Vyras buvo areštuotas pasienyje, kai penktadienį vakare mėgino išvykti iš Makao.

„Macau Daily“ žiniomis, bankas susisiekė su bendrove, o jai paneigus ką nors žinojusi apie pinigų pervedimą, kreipėsi į policiją. Leidinio pranešimuose įtariamasis pristatomas kaip Leao.

Kanados pareigūnai, dirbantys konsulate Honkonge, kol kas neatsakė į prašymus pakomentuoti situaciją.

Makao yra didžiausias azartinių lošimų centras pasaulyje – šios Kinijos valdos kazino uždirba penkis kartus daugiau nei Las Vegaso lošimo namai. Didžioji dauguma šiame pusiau autonominiame mieste besilankančių lošėjų yra Kinijos piliečiai.