Kol kas apie nukentėjusiuosius nepranešama, o gaisro priežastis neaiški. Kinijos valstybinė žiniasklaida praneša, kad gaisras veikiausiai atsitiktinai kilo vienuose svečių namuose.

Gaisras kilo apie 1.27 val. vietos laiku senoviniame Dukezongo tibetiečių kvartale, kurio istorija siekia daugiau nei tūkstantį metų. Kvartalas žymus savo akmenimis grįstomis gatvelėmis, senovine miesto struktūra bei Tibeto kultūra.

Dukezongas yra vaizdingos Šangri-La apygardos dalis. Šiuo vardu apygarda pavadinta 2001 m. tikintis, kad bus pritraukta daugiau turistų. Taip vadinamas mitinis Himalajų kraštas, aprašytas Jameso Hiltono novelėje 1933 m.

Kaip ir daugelis Kinijos miestų bei apygardų, Šangri-La atnaujino savo senąjį miesto kvartalą, paversdama jį turistų traukos objektu: buvo įkurta daugybė parduotuvių ir svečių namų.

Gaisras sunaikino 242 pastatus bei daugybę istorinių vertybių, apie 2600 žmonių prarado namus.

Vietos gyventoja He Yu pasakojo, kad ji pabudo nuo į sprogimą panašaus garso ir pamatė degantį miestą.

„Gaisras buvo didžiulis, vėjas pūtė stipriai, o oras buvo sausas. Aš buvau labai persigandusi, nes mano namai yra labai netoli Senamiesčio. Kvartalas degė. Ir nors atvyko ugniagesiai, jie nelabai ką galėjo padaryti, nes jų technika negalėjo patekti į siauras gatveles", - pasakojo moteris.

Kadangi moderni technika negalėjo patekti į degantį Senamiestį, vietiniai gyventojai suformavo linijas ir gaisrą gesino perduodami viena skitam vandenį kibirais.

Dauguma pastatų buvo mediniai, pūtė stiprus sausas vėjas, todėl ugnis plito itin lengvai.

Senamiestį gesino daugiau nei 2000 ugniagesių, karių, policijos pareigūnų ir savanorių. Gaisras buvo užgesintas po beveik 10 valandų.