Į pensiją išėjęs 84-erių akademikas Sun Wenguangas davė interviu vienai VOA laidai kinų kalba, kai į jo butą netikėtai įsilaužė pareigūnai.

„Atvyko policija, kad man vėl sutrukdytų“, – savo namuose rytinės Šandongo provincijos Dzinane telefonu sakė S. Wenguangas, suskaičiavęs aštuonis įsibrovėlius.

„Įeidami į mano namus, jūs pažeidžiate įstatymus. Turiu teisę kalbėti!“ – šaukė akademikas prieš pat nutrūkstant ryšiui.

Šis dramatiškas pokalbio įrašas liudija apie intensyvesnes Kinijos vyriausybės pastangas nutildyti jos kritikus, Komunistų partijai agresyviai puoselėjant prezidento Xi Jinpingo asmenybės kultą.

Remiantis VOA informacija ir nepatvirtintomis ekrano nuotraukomis, Sun Wenguangas liepą parašė Xi Jingpingui atvirą laišką, kuriame sukritikavo Kinijos ekonominę paramą Afrikai, ir paskelbė jį Kinijos lyderiui išvykus vizito į šį žemyną.

„Paklausykite, ką aš sakau – ar tai neteisinga?“ – pokalbio įraše pareigūnų klausė akademikas.

„Žmonės skursta. Geriau nemeskime mūsų pinigų Afrikai. Toks pinigų švaistymas neduos nieko gera nei mūsų šaliai, nei mūsų visuomenei“, – šaukė jis įsibrovėliams.

„Tikra tironija“

Sun Wenguangas, vienas seniausių kinų aktyvistų, yra nuolat stebimas.

Jis buvo vienas demokratiją remiančio dokumento „Chartija 08“ signatarų. Šis dokumentas buvo nedelsiant cenzūruotas, o jo bendraautoris Liu Xiaobo buvo pasiųstas už grotų, kur pernai mirė. Liu Xiaobo buvo pirmas nuo nacistinės Vokietijos laikų Nobelio taikos premijos laureatas, miręs kalėjime.

2009-aisiais Sun Wenguangą žiauriai sumušė pareigūnai po to, kai disidentas prasmuko pro jo namus stebėjusią sargybą, siekdamas pagerbti velionį nuverstą komunistų lyderį Zhao Ziyangą (Džao Dzijangą), kuris pasisakė prieš jėgos panaudojimą malšinant 1989-aisiais įsiplieskusius demokratijos šalininkų protestus Tiananmenio aikštėje.

Naujienų agentūrai AFP penktadienį nepavyko prisiskambinti akademikui. Jis taip pat neatsakė į pranešimus susirašinėjimo programėlėje „WeChat“. Į žurnalistų skambučius neatsakė ir Dzinano viešojo saugumo biuras bei Šandongo universiteto reklamos skyrius – jo buvęs darbdavys.

„Kaskart kai girdite perdėtą retoriką apie tai, kaip Amerikoje esame ant „tironijos“ ar „autoritarizmo“ slenksčio, vertėtų prisiminti, kaip atrodo tikroji tironija ir autoritarizmas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė JAV senatorius Marco Rubio.

Tuo tarpu VOA atstovė Bridget Serchak savo pareiškime nurodė, kad televizija „atidžiai stebi situaciją ir pasirodžius naujai informacijai pasidalins ja su programos žiūrovams“.