Vis dėlto, remiantis Kinijos nacionalinės nelaimių mažinimo komisijos skaičiavimais, paremtais naujausio šio retai apgyvendinto regiono gyventojų surašymo duomenimis, per nelaimę galėjo žūti apie 100 žmonių.

Pirmosiose nuotraukose iš nelaimės vietos matoma, kaip sukarinta policija ieško išgyvenusių žmonių namų griuvėsiuose.

Vėliau regione buvo užfiksuotas mažiausiai vienas 4,2 balo stiprumo pakartotinis smūgis, informavo JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Trečiadienio rytą kitas stiprus žemės drebėjimas supurtė dar vieną retai apgyventą Kinijos regioną.

6,3 balo seisminis smūgis įvyko šiaurės vakariniame Sindziango regione, už daugiau kaip 2 tūkst. km nuo Sičuano, nurodė USGS. Vėliau buvo užfiksuoti 5,2 ir 5,3 balo pakartotiniai smūgiai.

Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ nurodė, kad per šį žemės drebėjimą sugriuvus namui buvo sužeisti mažiausiai trys žmonės. Pranešime sakoma, kad pirmasis smūgis Sindziange buvo juntamas ir regiono sostinėje Urumčyje, esančiame toliau kaip už 200 km į rytus nuo epicentro.

„Visos pastangos“

Antradienio drebėjimas įvyko tame pačiame regione, kur 2008-aisiais per 8 balų stiprumo drebėjimą, per kurį žuvo arba dingo 87 tūkst. žmonių.

Šalies prezidentas Xi Jinpingas paragino „dėti visas pastangas, kad greitai organizuotume pagalbą ir išgelbėtume sužeistuosius“.

Restorano savininkė Tang Sesheng išlėkė iš Dziužaigou mieste esančios įstaigos, kai pajuto, kad po ja juda žemė.

„Taip pat buvau Dziužaigou ir 2008-aisiais, per pastarąjį smarkų drebėjimą, taigi, žinojau, kas ten buvo. Dabar jis atrodė netgi stipresnis“, – teigė ji naujienų agentūrai AFP telefonu.

Dziužaigou drebėjimo epicentras buvo284 km į šiaurę nutolęs nuo provincijos sostinės Čengdu 10 km gylyje, informavo USGS.

Tang Sesheng teigimu, žmonės iš savo namų rinkosi miesto aikštėje, toliau nuo visų aukštų pastatų, o kai kurie, manydami, kad taip bus saugiau, sėdėjo savo automobiliuose.

„Žmonės nepasiėmė jokių daiktų, tokių kaip pinigai ar drabužiai – visi tiesiog iškart išbėgome“, – pridūrė ji.

„Xinhua“ teigimu, turistinėje vietovėje nuslinkus nuošliaužai, ten įstrigo daugiau kaip 100 lankytojų, tačiau apie ten žuvusius arba sužeistus žmones pranešimų nebuvo.

Savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ laikraštis „People's Daily“ pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matoma kaip toje vietoje esantys turistai buvo atkirsti nuo kitų vietovių bei buvo uždegę laužą, kad naktį nesušaltų.

Be to, leidinys pasidalijo nuotraukomis, kuriose matoma, kaip žmonės naktį užsikloję antklodėmis miegojo gatvėse.

Namų griūtis

Kai kurie namai po drebėjimo šioje vaizdingoje vietovėje sugriuvo, todėl pareigūnai kvietė jaunus žmones padėti evakuoti jų gyventojus, naujienų agentūrai „Xinhua“ sakė vienas parko darbuotojas.

Į pagalbą buvo pakviesti šimtai ugniagesių ir karių, informavo leidinys „People's Daily“.

Kinijos Raudonojo Kryžiaus draugija nurodė, kad išsiuntė pagalbos specialistų ir savanorių padėti nukentėjusiems žmonėms.

„Gali prireikti šiek tiek laiko, kad išsiaiškintume nuostolių mastą ir aukų skaičių“, – sakė Kinijos Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų tarptautinės federacijos atstovė Gwendolyn Pang.

Kinija nuolat nukenčia nuo žemės drebėjimų; ypač jie dažni kalnuotuose vakariniuose bei pietvakariniuose regionuose.