Septyni neįvežtiniai atvejai nustatyti šiaurės rytinėje Heilongdziango provincijoje.

Antradienį buvo pranešta apie 11 naujų užsikrėtimo atvejų, keturi iš jų – įvežtiniai.

Užfiksuoti 47 besimptomio užkrato perdavimo atvejai, septyni iš jų – iš užsienio atvykusiems asmenims.

Visi septyni pastarieji vietiniai užsikrėtimo atvejai buvo nustatyti su Rusija besiribojančioje Heilongdziango provincijoje, kur buvo įrengta lauko ligoninė dėl naujo infekcijų protrūkio, siejamo su iš užsienio atvykstančiais asmenimis.

Per parą šalyje neužfiksuota nė vieno mirties nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejo.

Nuo gruodžio mėnesio Kinijoje dėl COVID-19 komplikacijų mirė 4 632 žmonės, nustatyti 82 788 užsikrėtimo atvejai, iš kurių 1 610 – įvežtiniai.

Epidemija labiausiai paveikė centrinės Hubėjaus provincijos miestą Uhaną, kurio tarnybos praėjusią savaitę patikslino COVID-19 aukų skaičių, padidindamos jį 50 proc. – iki 3 869.

Žemyninės Kinijos ligoninėse dėl COVID-19 šiuo metu gydomi 1 005 žmonės; 78 pacientai yra sunkios būklės.

Nuo koronaviruso infekcijos šalyje jau pasveiko daugiau kaip 77 tūkst. žmonių.

Kinija ragina dėl viruso solidarizuotis


Kinija antradienį sakė, kad dabar laikas demonstruoti solidarumą ir bendradarbiauti, o ne kaltinti ir politizuoti, jos diplomatams Niujorke oficialiai perduodant medicininių priemonių dovaną šiam koronaviruso pandemijos smarkiai paveiktam miestui.

Generalinis konsulas Huang Pingas per internetu surengtą ceremoniją priminė, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) kovo 17 dieną kalbėdamiesi telefonu „ragino abi mūsų šalis ir pasaulį bendradarbiauti kovojant su epidemija“.

„Kaip dvi didžiausios pasaulio ekonomikos, Kinija ir Jungtinės Valstijos turi vadovauti kovos su koronavirusu pastangoms, – sakė Huang Pingas. – Dabar ne laikas kaltinimams. Laikas solidarumui, bendradarbiavimui ir abipusei paramai.“

Nors kelias savaites D. Trumpas gyrė prezidento Xi Jinpingo darbą stabdant pandemiją, vėliau jis pažėrė kaltinimų Kinijai ir sustabdė JAV finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), esą tik kartojusiai Pekino dezinformaciją.

Kinijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Zhang Junas pabrėžė daugiašališkumo svarbą ir sakė, kad „gyvename viename pasaulyje“, o COVID-19 „nepripažįsta sienų“.

„Mums reikia remti Jungtinių Tautų ir PSO vadovaujamą bei koordinavimo vaidmenį nugalint COVID-19 – bendrą visos žmonijos priešą, – sakė jis. – Turėtume tvirtai priešintis pandemijos politizavimui ir šalinti visas kliūtis, trukdančias mums bendradarbiauti.“

Huang Pingas sakė, kad amerikiečiai „nedvejodami padėjo“ Kinijai, kai jos padėtis buvo labai sunki, o Kinijos konsulatas bei misija JT padovanojo 25 tūkst. kaukių N95, 2 000 apsauginių kostiumų ir 75 tūkst. porų medicininių pirštinių, pasiekusių Niujorką praėjusį savaitgalį.

Pasak Huang Pingo, negalutiniai apskaičiavimai rodo, kad Kinija padovanojo Jungtinėms Valstijoms iš viso tūkstantį dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, 6,55 mln. kaukių, 310 tūkst. porų chirurginių pirštinių, 150 tūkst. apsauginių akinių ir 32 tūkst. apsauginių kostiumų. Didelė dalis šių priemonių buvo skirta Niujorkui.

Niujorko miesto komisarė tarptautiniams reikalams Penny Abeywardena padėkojo Kinijai už „itin dosnią auką“ ir sakė, kad „to labai reikia mūsų sveikatos apsaugos darbuotojams“. Ji pridūrė: „Mes absoliučiai dėkingi, kad per šią kovą esate su mumis.“

P. Abeywardena nurodė, kad naujausia dovana jau keliauja sveikatos priežiūros darbuotojams.

Ji taip pat paminėjo išpuolius prieš kinų kilmės amerikiečius dėl COVID-19 atsiradimo Kinijoje ir sakė, kad Niujorko miestas „netoleruos jokio [kinų] bendruomenės puldinėjimo ar diskriminavimo“.

Ir generalinis konsulas, ir ambasadorius JT išreiškė viltį, kad siunta padės Niujorkui laimėti kovą su pandemija.

Zhang Junas sakė norintis pabrėžti, kad gyvendami Niujorke „džiaugiamės kartu su juo ir kenčiame skausmą kartu su juo“. Pasak jo, jis su žmona kasdien 19 valandą išeina į savo balkoną ir drauge su kaimynais ploja svarbiausiems miesto darbuotojams.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad su visų niujorkiečių vienybe nugalėsime pandemiją ir sugrąžinsime Niujorką į dinamišką ir spalvingą gyvenimą“, – sakė ambasadorius.