Honkongo Demokratų partija sakė, kad tas tualetinis popierius su politine potekste, kaip ir 20 tūkst. popierinių servetėlių paketų, turėjo būti pardavinėjami populiarioje kinų Naujųjų metų mugėje, kuri pradės veikti kitą savaitę, bet Kinijos pagrindinės teritorijos dalies pareigūnai tuos produktus konfiskavo.

Honkongo kovos už demokratiją aktyvistai dažnai išjuokia Pekiną remiantį Leung Chun-yingą, vaizduodami jį kaip Drakulą ir vilką, ir per daugiau kaip du mėnesius praėjusių metų pabaigoje vykusias demonstracijas ne kartą ragino jį atsistatydinti.

Demokratų partija – didžiausia demokratijos šalininkų grupė šiame pusiau autonominiame Kinijos mieste – tikėjosi už tas popierines servetėles surinkti pinigų savo veiklai.

„Manau, kad Kinijos vyriausybė tiesiog nori užgniaužti visas kitokias nuomones“, – sakė partijos lyderis Lam Cheuk-tingas (Lam Čeuktingas), kuris pridūrė, kad kinų pareigūnai minimą produkciją penktadienio rytą konfiskavo gamykloje, esančioje neskelbiamoje vietoje pagrindinėje šalies teritorijos dalyje.

„Mūsų produktai yra tik tam tikras pokštas, nekenkiantis vadinamajam nacionaliniam saugumui, – sakė Lam Cheuk-tingas. – Tai raiškos laisvės pažeidimas“.

Kinija pažadėjo Honkongo gyventojams teisę 2017 metais pirmą kartą rinkti savo lyderį, tačiau nusprendė, kad kandidatūras turi tvirtinti Pekiną remiantis komitetas, ir aktyvistai tai griežtai kritikuoja.