Per žemės drebėjimą Džaotongo prefektūros Čiaodzia apygardoje griuvo pastatai, tad gyventojai karštligiškai ieškojo griuvėsiuose žmonių, rodo socialinėje žiniasklaidoje išplatinti vaizdai.

„Mažiausiai 381 žmogus žuvo, o dar 1 801 buvo sužeistas“, – nurodė „Xinhua“, remdamasi gelbėtojais.

JAV geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad 16 val. 30 min. (11 val. 30 min. Lietuvos laiku) įvykęs drebėjimas buvo 6,1 balo ir kad jo epicentras buvo 11 km į šiaurės vakarus nuo Venpingo miesto. Hipocentras buvo palyginti negiliai, 10 km gylyje.

„Per daug pastatų buvo pažeisti, o mes renkame duomenis apie žuvusius ir sužeistuosius“, – „Xinhua“ citavo vietos pareigūną Chen Guoyongą (Čen Guojongą), kalbėjusį Longtoušano miestelyje, kuris yra netoli požeminių smūgių epicentro.

Valstybinė televizija parodė reportažų, kuriuose matomi iš namų bėgantys ir gatvėse besibūriuojantys žmonės, o incidento liudininkai socialiniuose tinkluose aprašinėjo padarytą žalą.

Vienas gyventojas iš Ludiano apygardos, esančios 23 kilometrų nuo epicentro, sakė, kad vaizdas po žemės drebėjimo buvo panašus į „mūšio lauką po bombardavimų“.

„Dar niekada nesu jutęs (tokių) smarkių smūgių. Aplink matau tik griuvėsius“, – jis sakė „Xinhua“.

Ludianas nukentėjo labiausiai – šioje apygardoje žuvo 296 gyventojai. Dar 60 žmonių žuvo Čiaodzia apygardoje, nurodė „Xinhua“, remdamasi vietos pareigūnais.

Apie 10 žmonių žuvo Huidzė rajone Čudzingo mieste, o dar vienas – Džaojango rajone Džaotongo prefektūroje, pridūrė naujienų agentūra.

Tame regione daugelis vietų liko be elektros ir ryšių, o 57,2 tūkst. gyventojų turi būti evakuoti į saugias vietas, praneša „Xinhua“.

Drebėjimas sugriovė daugiau negu 12 tūkst. namų, o dar apie 30 tūkst. buvo apgadinti.

Antras 4,1 balo žemės drebėjimas įvyko praėjus pustrečios valandos, o jo epicentras buvo už 18 kilometrų į pietus nuo Džaotongo miesto, informavo USGS.

Ludianas, turintis beveik 266 tūkst. gyventojų, yra už daugiau nei 300 kilometrų nuo provincijos sostinės Kunmingo.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad 2,5 tūkst. karių sekmadienio vakarą buvo pasiųsti į žemės drebėjimo nuniokotas teritorijas kartu su daugiau negu 300 policininkų ir ugniagesių iš prefektūros sostinės Džaotongo.

Provincijos valdžia taip pat pasiuntė 392 gelbėtojus ir specialiai dresuotus šunis dalyvauti gelbėjimo operacijose. Kaip praneša „Xinhua“, daugiau negu 7 tūkst. gelbėtojų buvo pasiųsti, kai prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) paragino imtis „visokeriopų pastangų“.

Pietvakarių Kinijoje susiduria Eurazijos ir Indijos tektoninės plokštės, tad drebėjimai šiame regione yra dažni.

1974 metais per 6,8 balo stiprumo drebėjimą tame pačiame rajone žuvo daugiau kaip 1,5 tūkst. žmonių.

D. Grybauskaitė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu sekmadienį pareiškė užuojautą Kinijos Liaudies Respublikos Prezidentui Si Dzinpingui (Xi Jinping) dėl žemės drebėjimo Junano provincijoje, nusinešusio daug žmonių gyvybių.

"Šios baisios katastrofos akimirką žuvusiųjų artimiesiems linkiu daug stiprybės ir ištvermės pakeliant šį likimo smūgį. Nuoširdžiai tikiu, kad nukentėjusieji ras jėgų įveikti šias sunkias valandas", - sakoma šalies vadovės užuojautoje.