CNN informuoja, kad Kinijos valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ duomenimis, 2011 m. 185 mln. kinų buvo vyresni nei 60 m. Manoma, kad 2015 m. tokių 221 mln., o 2050 m. trečdalis Kinijos gyventojų bus vyresnio amžiaus.

„Jauni žmonės smerkiami, kad per retai lanko savo tėvus“, – teigė Lola Vang (28 m). Ji pridūrė, jog pritaria naujajam įstatymui.

„Dalis teisinasi tuo, kad siekia karjeros ir ilgai dirba. Man sunku, nes myliu tėvus, bet jie gyvena toli, o aš turiu nedaug atostogų“, – sakė L. Vang.

Įstatymą dėl senyvo amžiaus asmenų teisių ir interesų pakoregavo pernai gruodį po nemažai pranešimų apie tai, kad vaikai apleidžia vyresnius tėvus.

Vienas šiurpesnių atsitikimų buvo Dziangsu provincijoje – ūkininkas laikė 100 m. motiną kiaulidėje.

Antradienį 77 m. moteris iš tos pačios provincijos padavė dukterį į teismą už tai, kad ją atstūmė. Tai pirma byla po naujojo įstatymo įsigaliojimo. Teismas įpareigojo dukterį mažiausiai du kartus per mėnesį aplankyti motiną ir finansiškai ją remti.

Tiesa, yra ir nepritariančių naujajam įstatymui. Argumentuojama, kad išvykusiems studijuoti, dirbti ar ieškoti kitokių galimybių daromas spaudimas.

Čengas Džegangas (50 m.), kurio vienintelė duktė studijuoja JAV, sako, kad įstatymas iškreipia tėvų ir vaikų santykius. Jis tikisi, kad duktė apsigyvens Šanchajuje ar Pekine, susiras ten gerą darbą ir negrįš į mažą gimtąjį miestelį.

„Nenoriu, kad duktė jaustų materialią ar dvasinę naštą“, – sakė jis CNN. „Man svarbiausia gyvenime – dukters karjera. Ji – vienintelis mano vaikas, skyriau daug laiko ir lėšų jos išsilavinimui, noriu, kad jai sektųsi“, – pridūrė jis.