Užsienio korespondentų Kinijoje klubo (FCCC) pranešimas pasirodė po to, kai praėjusį mėnesį Kinija išvarė tris užsieniečius žurnalistus.

Savo metinėje ataskaitoje FCCC taip pat reiškia nuogąstavimus, kad Pekinas rengiasi išvaryti daugiau reporterių, nes dviem žurnalistams šiais metais buvo išduotos darbo vizos tik vienam mėnesiui.

Spaudos kredencialai, galiojantys pusmetį ar mažiau, buvo išduoti mažiausiai 12 korespondentų. Šis skaičius yra daugiau kaip dvigubai didesnis nei ankstesniais metais ir FCCC jį pavadino rekordiniu.

Vizos žurnalistams gyventi ir dirbti, kurios privalomos visiems užsienio žiniasklaidos atstovams Kinijos pagrindinėje teritorijos dalyje, paprastai išduodamos vieniems metams.

„Kinų pareigūnai vizas kaip ginklus prieš užsienio spaudą naudoja kaip niekada anksčiau“, – perspėjama ataskaitoje, kurioje atkreipiamas dėmesys į „tolesnį sąlygų reporteriams dirbti blogėjimą“.

2013 metais atėjus į valdžią prezidentui Xi Jinpingui, Kinija išprašė devynis užsienio žurnalistus: tiesiogiai išvarydama arba neatnaujindama vizų, nurodė FCCC.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad 82 proc. apklaustų žurnalistų sakė per vienus pastaruosius metus dirbdami Kinijoje patyrę kišimąsi, puldinėjimą ar smurtą.

Korespondentų, sakiusių, kad susidūrė su sunkumais atnaujindami savo kredencialus, skaičius yra beveik dvigubai didesnis nei pernai, be to, visi šie korespondentai mano, kad tai yra susiję su jų darbu.

Paklaustas apie FCCC ataskaitą, Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas) pirmadienį per eilinę trumpą spaudos konferenciją sakė, kad Kinija „niekada nėra pripažinusi šios organizacijos“.

Jis pridūrė, kad šalis „visuomet mielai leidžia užsienio žiniasklaidai visapusiškai ir objektyviai pranešinėti apie Kiniją“.

Vasario pabaigoje Pekinas nurodė išvyksti iš šalies trims laikraščio „The Wall Street Journal“ reporteriams, priežastimi nurodydamas esą rasistinę antraštę vienam komentarui, prie kurio rašymo šie žurnalistai neprisidėjo.

Skyriaus vadovo pavaduotojui Joshui Chinui ir reporterei Chao Deng, kurie abu yra JAV piliečiai, taip pat australų reporteriui Philipui Wenui buvo duotos penkios dienos išvykti.

Anksčiau jie yra rašę apie Kinijos vakarinį Sindziango regioną: įtarimus dėl prievartinio darbo, sekimą ir perauklėjimo stovyklas.

Zhao Lijianas pirmadienį žiniasklaidai sakė, kad „The Wall Street Journal“ reporterių išvarymas yra „vienintelis atvejis“, ir pridūrė, kad maždaug 600 Kinijoje esančių užsienio žurnalistų nereikia nerimauti dėl savo darbo, „kol jie gerbia Kinijos įstatymus ir rengia reportažus vadovaudamiesi įstatymais ir taisyklėmis“.

Pernai rugpjūtį Kinija atsisakė atnaujinti spaudos darbuotojo kredencialus „The Wall Street Journal“ korespondentui Chun Han Wongui, kai jis ir Ph. Wenas parašė straipsnį apie vieną Xi Jinpingo giminaitį.

FCCC perspėjo, jog „priešiškumas užsienio spaudai dabar taip viską persmelkęs, kad Kinijoje dažnai žlugdomi net patys pagrindiniai žurnalistikos elementai“.