„Politico“ matytame elektroniniame laiške Kinijos pareigūnas informavo Parlamentą, kad EP narių vizitas buvo atidėtas dėl to, kad EP pirmininkas Martinas Schulzas susitiko su Dalai Lama, nepaisydamas pakartotinių Kinijos raginimų to nedaryti.

EP atstovas spaudai Jaume Duchas Guillotas patvirtino, kad Ekonomikos ir pinigų politikos komiteto delegacijos vizitas į Kiniją buvo atidėtas dėl ketvirtadienį įvykusio Dalai Lamos vizito.

EP Ekonomikos ir pinigų politikos komiteto delegacija kitą savaitę turėjo vykti į Šanchajų ir Pekiną, kur buvo planuojami susitikimai su Kinijos pareigūnais. Jie taip pat turėjo apsilankyti Šanchajaus biržoje ir Kinijos finansų ministerijoje.

M. Schulzas priėmė Dalai Lamą ketvirtadienio rytą Strasbūre vykusios plenarinės sesijos metu. EP Užsienio reikalų komitetas su Tibeto lyderiu taip pat „aptarė bendrus interesus, įskaitant ir situaciją Tibete religiniu, kultūriniu ir kitų tradicijų požiūriais“.

Kinijos pareigūnas teigė, kad priimdamas Dalai Lamą Europos Parlamentas nesilaiko savo įsipareigojimo „vieningos Kinijos politikai“, kišasi į Kinijos vidaus reikalus ir kenkia dvišaliams santykiams.

Kinijos valdžia teigia, kad Dalai Lama siekia Tibeto nepriklausomybės nuo Kinijos. Dėl šios priežasties ji ilgą laiką spaudė užsienio lyderius su juo nesusitikti.