D. Trumpas ketvirtadienį pareiškė, jog pasaulis „moka didelę kainą“ už tai, kad Kinijoje trūko skaidrumo dėl protrūkio, kai jis praėjusių metų pabaigoje kilo šios šalies Uhano mieste.

Kinija buvo kritikuojama, kad ankstyvuoju protrūkio etapu stengėsi sulaikyti informaciją ir nubaudė ją viešinusius žmones.

„Kai kurie žmonės JAV bando stigmatizuoti Kinijos kovą su epidemija ir perkelti kaltę Kinijai“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

„Tokiu traktavimu ignoruojama didelė kinų auka siekiant apsaugoti žmonijos sveikatą ir saugumą, ir šmeižiamas didelis Kinijos indėlis dėl pasaulinės visuomenės sveikatos“, – pažymėjo jis.


Geng Shuangas nurodė, kad Kinija per visą šią sveikatos krizę dalijosi duomenimis su JAV.

Abipusiai kaltinimai pakurstė pastarąją savaitę vykstantį piktą Kinijos ir JAV žodžių karą.

Šios savaitės Kinijos pranešimas apie masinį amerikiečių žurnalistų išvarymą išprovokavo ginčą dėl žiniasklaidos laisvės, kuris sutapo su keliais D. Trumpo komentarais apie „kinų virusą“. Pasak amerikiečių prezidento, šis terminas „visai nėra rasistinis“, be to, yra atsakas į Kinijos dezinformaciją, kad naujasis virusas atsirado JAV.

Pastarosiomis dienomis Kinijos valstybinė žiniasklaida labai kritikavo D. Trumpą.

Nacionalistinis laikraštis „The Global Times“ keliuose komentaruose rašė, kad D. Trumpo retorika kursto pasaulinės ksenofobijos liepsnas ir nusiteikimą prieš kinus.

Naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys rodo, kad nuo COVID-19 pasaulyje jau mirė per 10 tūkst. žmonių. Užsikrėtimo atvejų yra daugiau kaip 244 tūkstančiai.