Šiame projekte numatytos pramogų parko, verslo rajono ir gyvenamųjų namų komplekso statytos Lasos priemiestyje, skelbia Kinijos žiniasklaida.

Norint akcentuoti Kinijos ir Tibeto istorinius saitus, teminis pramogų parkas bus skirtas princesei Wencheng – Kinijos tangų dinastijos imperatorienei, ištekėjusiai už Tibeto karaliaus. Taip pat siūloma įsteigti ir edukacinių centrų, skirtų tradiciniams tibetiečių menams ir tradicijoms.

Lasos vicemeras Ma Sinmingas sakė, jog projektas padėtų įkurti „gyvąjį Tibeto kultūros“ muziejų ir leistų didesniam skaičiui žmonių džiaugtis Lasos dvasiniais lobiais. Skelbiama, kad projektas bus baigtas po trejų ar penkerių metų.

Didžioji dalis Tibete apsilankančių žmonių – vadinamieji vietos turistai. Remiantis oficialia statistika, praeitais metais Tibete apsilankė apie 8,5 mln. žmonių – maždaug ketvirtadaliu daugiau nei 2010 metais. Kinijos valdžia siekia šiais metais į regioną pritraukti apie 10 mln. turistų, o 2015 – jau 15 mln.

Birželį Kinijos valdžia paskelbė ketinanti atgaivinti vaizdingąjį šalies Nyingchi regioną, esantį maždaug 320 kilometrų į pietryčius nuo Lasos, ir paversti jį tarptautiniu turistų centru.

Tačiau tokiems planams nepritaria dauguma Tibeto gyventojų, kurie Kinijos valdžią kaltina religiniu persekiojimu ir kultūrinę asimiliacija prisidengiant ekonomikos plėtros tikslais.

Gegužę Lasoje esančioje budistų Jochango šventykloje, kurią kiekvieną dieną aplanko tūkstančiai žmonių, susidegino du tibetiečiai. Nuo praeitų metų kovo tai padaryti iš viso bandė mažiausiai 37 žmonės, tačiau gegužės incidentas buvo pirmasis bandymas susideginti Tibeto sostinėje, kur daug turistų iš užsienio.

Iš karto po incidento Kinijos valdžia uždraudė turistams lankytis regione. Draudimas gali galioti net iki lapkričio. Skelbiama, kad šimtai britų turėjo atšaukti suplanuotas atostogas regione. Viena kelionių bendrovė „Wendy Wu Tours“ jau atšaukė keliones į regioną iki pat 2013 metų.