Šis žingsnis buvo atliktas atsakant į analogiškus tų šalių sprendimus, paskelbus reaguojant į Kinijos priimtą kontroversišką saugumo įstatymą Honkongui.

Kanada, Jungtinė Karalystė ir Australija kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir Naująja Zelandija priklauso vadinamajam „Five Eyes“ („Penkių akių“) žvalgybos aljansui.

Naujoji Zelandija sutartį dėl ekstradicijos su Honkongu sustabdė antradienį. Jungtinės Valstijos užsiminė, kad planuoja pasielgti taip pat.

„Neteisingi Kanados, Australijos ir JK veiksmai politizuojant teisminį bendradarbiavimą su Honkongu smarkiai pakenkė teisminio bendradarbiavimo pagrindui“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas per įprastą spaudos konferenciją.

„Kinija nusprendė suspenduoti Honkongo ekstradicijos sutartis su Kanada, Australija bei JK, taip pat susitarimus dėl bendradarbiavimo baudžiamosios teisenos srityje“, – kalbėjo jis.

Kritikai tvirtina, kad Honkongo saugumo įstatymas, numatantis baudžiamąją atsakomybę už bet kokias nepaklusnumo apraiškas, silpnina pilietines laisves ir žmogaus teises šiame tarptautiniame finansų centre, kuris nuo 1997 metų, kai JK grąžino šią teritoriją Kinijai, yra pusiau autonominis.

Tačiau Kinijos URM atstovas apkaltino minėtas šalis, kad jos pasinaudojo šiuo saugumo įstatymu „kaip pretekstu vienašališkai įšaldyti ekstradicijos sutartis“ su Honkongu.