Įtampa tarp Pekino ir Vašingtono smarkiai išaugo dėl demokratinio savarankiško Taivano, kurį Kinija žada atsiimti, prireikus ir jėga, likimo. Grupė amerikiečių įstatymų leidėjų ketvirtadienį atvyko į salą, siūlydami paramą Taivano valdžiai, kurią Pekinas kaltina siekiant salos nepriklausomybės.

Reaguodama į tai, Kinijos kariuomenė penktadienį vykdė „karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų kovinės parengties patruliavimą Taivano sąsiaurio kryptimi“, sakoma Rytų karo veiksmų vadovybės atstovo pranešime.

„Tai būtina priemonė reaguojant į dabartinę padėtį Taivano sąsiauryje“, – pridūrė jis ir pažadėjo, kad armija „apsaugos valstybės suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

„Armija ir toliau bus padidintos parengties ir imsis visų būtinų priemonių, kad bet kuriuo metu atremtų bet kokį išorės jėgų kišimąsi ir bet kokį separatistų sąmokslą siekiant vadinamosios „Taivano nepriklausomybės“.

Daugiau jokios informacijos apie pratybas nepateikta.

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė „griežtą nepritarimą“ JAV įstatymų leidėjų vizitui, antrajam Kongreso narių apsilankymui saloje šį mėnesį.

Atstovų rūmų veteranų reikalų komiteto pirmininko Marko Takano vadovaujama delegacija ketvirtadienį susitiko su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, parodydama paramą klausimu, dėl kurio, tai retas atvejis, JAV sutaria visos partijos.

Taivanas ir toliau stiprins bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis, kad išlaikytų mūsų bendras laisvės ir demokratijos vertybes bei užtikrintų taiką ir stabilumą regione“, – sakė Tsai Ing-wen.

Kinija didina spaudimą Taivanui nuo 2016 m., kai buvo išrinkta Tsai Ing-wen, kurios partija seniai remia salos savarankiškumą. Pekinas prieštarauja bet kokiam žodžio „Taivanas“ vartojimui arba bet kokioms nuorodoms į salą kaip „valstybę“ bei diplomatiniams žingsniams, kurie gali suteikti salai tarptautinio pripažinimo jausmą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)