Apie 22 darbininkai nuo sausio 10 dienos yra įstrigę Hušano kasykloje netoli Jantajaus miesto rytinėje Šandongo provincijoje, kai šachtoje driokstelėjus sprogimui užgriuvo išėjimą.

Kelias dienas apie darbininkų likimą nieko nebuvo žinoma, bet sekmadienį viena kalnakasių grupė sugebėjo perduoti raštelį, pririšę jį prie vielos, sekmadienį nuleistos į šachtą.

Raštelyje sakoma, kad 12 žmonių tebėra gyvi, bet juos supa vanduo, taip pat skubiai reikalingos medicinos priemonės.

Keli grupės nariai yra sužeisti, sakoma žinutėje.

Vėliau buvo išsiaiškinta, kad 11 darbininkų yra vienoje vietoje, 540 metrų gylyje po žeme, o dar vienas įstrigęs maždaug 100 metrų žemiau.

Kitų 10 kalnakasių buvimo vieta ir būklė vis dar nežinoma.

Gelbėtojai jau išgręžė tris siaurus šurfus, per kuriuos įstrigusiems žmonėms buvo nuleista maisto, vaistų, popieriaus ir pieštukų.

Antradienį gelbėtojai sakė, kad du kalnakasiai, kurie buvo „labai silpni“, dabar jau vėl atgavo gebėjimą vaikščioti, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Tačiau vienas kalnakasys, sužeistas per sprogimą, tebėra praradęs sąmonę, informavo valstybinis transliuotojas CCTV.

Aukšto rango miesto valdžios pareigūnas Chen Fei sakė, kad gelbėjimo darbai vyksta lėtai.

„Rūdyną gaubiančios uolienos yra daugiausiai granitas.... jis labai kietas, todėl gelbėjimo pažanga lėta“, – pirmadienį vakare žurnalistams sakė Chen Fei.

„Šachtoje daug vandens, kuris gali nutekėti į koridorių ir sukelti pavojų įstrigusiems darbininkams“, – pridūrė jis.

Chen Fei nurodė, kad dabar kalnakasių turimų maisto atsargų pakaks tik dviem dienoms.

Gelbėtojai antradienį gręžė dar tris kanalus, rodo gelbėjimo darbų schema, paskelbta Jantajaus vyriausybės oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „Weibo“.

Taip pat buvo įrengtas telefono ryšys.

CCTV reportaže matyti dešimtys gelbėtojų, valančių pagrindinę išėjimo šachtą. Tuo metu kranai ir didžiulis gręžimo agregatas urbino naujus kanalus, kad būtų galima pasiekti kalnakasius.

Gelbėtojai prarado nemažai brangaus laiko, nes apie įvykusią nelaimę buvo pranešta tik praėjus daugiau kaip parai, dienraštis „China Youth“ citavo provincijos valdžią.

Dėl šio 30 valandų trukusio delsimo vietos Komunistų partijos sekretorius ir meras buvo atleisti iš pareigų. Šiuo metu tiriamos sprogimo priežastys.

Kasybos incidentai Kinijoje dažnai, nes šalies įmonėse dažnai nesilaikoma saugos reikalavimų.

Gruodį 23 darbininkai žuvo įstrigę po žeme pietvakariniame Čongčingo mieste esančioje kasykloje. Keliais mėnesiais anksčiau kitoje anglių kasykloje tame pačiame mieste 16 kalnakasiai žuvo į šachtą prasiveržus smalkėms.