Šis susitikimas įvyko dvi savaitės po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas nutraukė derybas su talibais po beveik metus trukusių pastangų sudaryti taikos susitarimą.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Geng Shuangas sakė, jog Pekinas „viliasi, kad Jungtinės Valstijos ir Afganistano Talibanas išlaikys derybų pagreitį“.

Jis taip pat sakė, kad Kinija „palaiko tarptautinį dialogą ir afganų derybas siekiant kiek įmanoma greitesnio nacionalinio susitaikymo, taikos ir stabilumo“.

Talibanas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Pekino pareigūnai išreiškė palaikymą siūlomam JAV ir Talibano susitarimui, turinčiam sudaryti sąlygas Vašingtonui pradėti amerikiečių karių išvedimą iš Afganistano.

D. Trumpas anksčiau šį mėnesį nutraukė derybas su talibais, per bombos sprogimą Kabule žuvus amerikiečiui kariui.

Po šio D. Trumpo žingsnio Talibano vyriausiasis derybininkas Sheras Mohammadas Abbasas Stanikzai pareiškė, kad judėjimas neatmeta galimybės atnaujinti dialogą su amerikiečiais.

Talibano politinio biuro Katare atstovas Suhailas Shaheenas tviteryje informavo, kad devynių žmonių delegacija, vadovaujama judėjimo aukščiausio politinio lyderio mulos Abdul Ghani Baradaro, Pekine susitiko su Kinijos specialiuoju pasiuntiniu Afganistanui Deng Xijunu ir jo delegacija.

Pasak S. Shaheeno, delegacijos aptarė JAV ir Talibano derybas bei susitarimą, o Kinijos specialusis pasiuntinys pažymėjo, kad amerikiečių ir talibų susitarimas yra „geras pagrindas Afganistano problemų sprendimui, todėl Pekinas jį palaiko“.

„Pradėjome derybas dėl Afganistano problemų sprendimo ir susitarimo su Jungtinėmis Valstijomis. Jeigu JAV prezidentas nesilaiko žodžio ir laužo savo pažadus, jis bus laikomas atsakingu už bet kokią destrukciją ir kraujo praliejimą Afganistane“, – tviteryje rašė Talibano politinio biuro Katare atstovas.

Pastarosiomis savaitėmis Afganistane būta virtinės žmonių gyvybių pareikalavusių atakų. Smurtas suintensyvėjo šaliai ruošiantis rugsėjo 28 dieną vyksiantiems prezidento rinkimams. Talibanas grasino sužlugdyti šiuos rinkimus.