Pekine sutikdamas Pietų Korėjos prezidento pasiuntinį Lee Hae-Chaną Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sakė, kad pastaraisiais metais dvišaliuose santykiuose buvo padaryta didžiulė pažanga.

„Tačiau šiais metais susidūrėme su nepelnytomis nesėkmėmis“, - sakė W. Yi, omenyje turėdamas anksčiau šį mėnesį Pietų Korėjoje pradėjusią veikti THAAD sistemą. THAAD sistema skirta atremti trumpojo ir vidutinio nuotolio raketas. Ji dislokuota reaguojant į Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę.

Sistemos dislokavimui priešinosi didžioji dalis Pietų Korėjos piliečių ir Kinija, baiminantis, kad Pietų Korėja taps taikiniu.

„Tikimės, kad nauja vyriausybė išspręs problemas, su kuriomis susidūrėme, ir kaip įmanoma greičiau imsis veiksmingų priemonių ir užims atitinkamas pozicijas, kad būtų pašalintos kelyje į gerus abiejų šalių santykius pasitaikiusios kliūtys“, - pridūrė ministras.

Santykiai tarp Seulo ir Pekino pablogėjo dar prieš išrenkant Moon Jae-iną Pietų Korėjos prezidentu, šalių santykius aptemdė THAAD sistemos dislokavimas. Tačiau praėjusią savaitę telefonu kalbėjęsi Moon Jae-inas ir Kinijos prezidentas Xi Jinping sutarė dėl bendro tikslo - „kad Šiaurės Korėja taptų nebranduoline zona“.