Kinų užsienio reikalų ministras Wang Yi taip pat paragino Teheraną „taip lengvai“ nesitraukti iš tarptautinio branduolinio susitarimo, Iranui paskelbus planus viršyti savo urano atsargų limitą, jei pasaulio galybės per 10 dienų nepradės vykdyti įsipareigojimų, prisiimtų pagal šią sutartį.

Jungtinės Valstijos pirmadienį dar padidino spaudimą Iranui, paskelbusios, kad Artimuosiuose Rytuose dislokuojamos papildamos pajėgos, ir paviešinusios naujų nuotraukų, Vašingtono teigimu, patvirtinančių, jog Teheranas atsakingas už praėjusią savaitę Omano įlankoje įvykdytą ataką prieš tanklaivį.

„Raginame visas šalis išlikti racionalioms ir santūrioms, nesiimti jokių veiksmų, galinčių padidinti įtampą regione, neatidaryti Pandoros skrynios“, – per bendrą spaudos konferenciją su Kinijoje viešinčiu Sirijos užsienio reikalų ministru Walidu Muallemu pareiškė Wang Yi.

„Ypač Jungtinės Valstijos turėtų keisti savo praktiką, susijusią su daromu itin dideliu spaudimu“, – nurodė kinų diplomatijos vadovas.

Įtampa tarp Teherano ir Vašingtono paaštrėjo, JAV pernai gegužę pasitraukus iš daugiašalio branduolinio susitarimo ir amerikiečių administracijai įtraukus Irano elitinę Revoliucijos gvardiją į teroristinių organizacijų sąrašą.

Wang Yi paragino Iraną „priimti apdairų sprendimą“ ir „taip lengvai nesitraukti“ iš sutarties, kurios tikslas – pažaboti Teherano branduolines ambicijas.

Gegužės 8 dieną Irano prezidentas Hassanas Rouhani paskelbė, kad Teheranas nebepaisys 2015 metų branduoliniame susitarime numatytų apribojimų prisodrinto urano ir sunkiojo vandens atsargoms.

Pasak jo, šis žingsnis yra atsakas į JAV pernai priimtą sprendimą vienašališkai pasitraukti iš vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Iranas grasina iki liepos 8 dienos imtis naujų veiksmų, nebent likusios sutarties dalyvės – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir Vokietija – padėtų Teheranui apeiti Vašingtono sankcijas ir leistų jam prekiauti savo nafta.

„Kinijos pasiryžimas saugoti išsamų susitarimą nepasikeitė, – patikino Wang Yi. – Esame pasiruošę bendradarbiauti su visomis šalimis, siekdami dėti pastangas visiškai ir veiksmingai įgyvendinti susitarimą.“