Dėl naujo viruso kilo didelis nerimas, nes jis priklauso tai pačiai šeimai, kaip ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) patogenas, o tas virusas žemyninėje Kinijos dalyje ir Honkonge 2002–2003 metais nusinešė beveik 650 gyvybių.

Visi nauji užsikrėtimo atvejai nustatyti centrinėje Kinijos dalyje esančiame Uhano mieste, kuris laikomas šio naujo koronaviruso sukeliamos pneumonijos protrūkio epicentru.

Pasak Uhano pareigūnų, virusu mieste jau užsikrėtė 62 žmonės, aštuonių iš jų būklė yra sunki, dar 19 susirgusiųjų buvo išgydyti ir išrašyti iš ligoninės, o likusieji tebėra izoliuoti ir gydomi.

Dėl šio viruso jau mirė du žmonės, įskaitant trečiadienį mirusį 69 metų vyrą.

Miesto valdžia pranešė pradėjusi „optimizuotus“ susirgimų pneumonija visame mieste tyrimus, kad galėtų nustatyti užsikrėtusiuosius naujuoju virusu.

Londono imperinio koledžo Pasaulio infekcinių ligų analizės centras (MRC GIDA) penktadienį paskelbtoje ataskaitoje įspėjo, jog užsikrėtusiųjų naujuoju virusu Uhano mieste turėtų būti gerokai virš tūkstančio.

Kol kas nepatvirtinta, kad žmonės šiuo virusu gali užsikrėsti nuo kitų žmonių, bet Uhano sveikatos apsaugos komisija yra sakiusi, kad tokios galimybės „atmesti negalima“.

Užsienyje buvo užregistruoti trys užsikrėtimo atvejai – du Tailande ir vienas Japonijoje.

Paslaptingos ligos aukų skaičius padidėjo Kinijai rengiantis intensyviausiam metų kelionių sezonui, kai milijonai žmonių autobusais, traukiniais ir lėktuvais vyks pas šeimas švęsti Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių.

Uhane gyvena 11 mln. žmonių.