Pratybos, kurios vyks jūroje, bemaž 25 km nuo pietinės Kinijos Hainano provincijos pakrantės, rengiamos Jungtinėms Valstijoms perspėjant dėl didėjančio Kinijos karinio ir ekonominio aktyvumo regione nuo Pietų Kinijos jūros iki Ramiojo vandenyno salų.

„Vyks karinės pratybos, įplaukti bus draudžiama“, – teigiama ketvirtadienį paskelbtame Jūrų saugumo administracijos pareiškime, kuriame įspėjama, kad maždaug 100 kvadratinių kilometrų ploto teritorija penkioms valandoms bus uždaryta jūrų eismui.

Kinija reguliariai rengia panašias pratybas vandenyse netoli savo krantų; kitą savaitę planuojamos pratybos kitoje jūros teritorijoje netoli Hainano, taip pat kelerios kitos pratybos prie rytinių šalies krantų.

Tačiau naujausios pratybos planuojamos Pekinui vis dažniau sulaukiant Jungtinių Valstijų ir Vakarų sąjungininkių perspėjimų dėl savo karinių jūrų pajėgų ambicijų. Anot kritikų, tai yra platesnio masto bandymų pakeisti jėgų pusiausvyrą regione placdarmas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį apkaltino Pekiną didinant įtampą dėl Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi ir žada vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pekinas vis dažniau pasitelkia provokacinę retoriką ir veiklą, pavyzdžiui, beveik kasdien skraidina Liaudies išlaisvinimo armijos lėktuvus netoli Taivano“, – sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Jis taip pat paragino dėti pastangas siekiant atsverti Kinijos „ketinimus performuoti tarptautinę tvarką“.

Šie A. Blinkeno komentarai nuskambėjo Pekinui ir Vašingtonui surėmus žodines ietis dėl JAV lyderio Joe Bideno pažado ginti Taivaną, jei Kinija jį užpultų, duoto per prezidento kelionę į šį regioną anksčiau šią savaitę.

Kinija savo ruožtu pažadėjo ginti savo nacionalinius interesus dėl Taivano ir perspėjo Vašingtoną „nenuvertinti“ Pekino ryžto ir pajėgumų šiuo klausimu.

Tuo metu Australijos ir Naujosios Zelandijos vyriausybės šią savaitę išreiškė nerimą dėl nutekintų dokumentų, kurie rodytų, kad Kinija ir Ramiojo vandenyno salos rengia plataus masto bendradarbiavimo saugumo srityje planą.

Tačiau Kinija tvirtina, kad jos bendradarbiavimas su Ramiojo vandenyno salomis „nėra nukreiptas prieš jokią šalį“, ir atmetė teiginius, kad ji spaudžia mažąsias valstybes sudaryti saugumo susitarimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją