Pekinas ir Vašingtonas ginčijasi dėl virtinės klausimų, pradedant nauju Kinijos nacionalinio saugumo įstatymu Honkongui ir baigiant prekyba bei JAV kritika tam, kaip kinai sprendė koronaviruso pandemiją.

„Dabartinė JAV politika Kinijos atžvilgiu yra grindžiama neteisingais strateginiais apskaičiavimais... ir McCarthy stiliaus paranoja“, – sakė kinų užsienio reikalų ministras Wang Yi, paminėdamas JAV senatorių Josephą McCarthy, 6-e dešimtmetyje savo šalyje vadovavusį vajui prieš komunistus.

Iš anksto įrašytoje kalboje vienam Kinijos ir JAV strateginių studijų forumui, kuriame taip pat kalbėjo buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris, Wang Yi perspėjo, kad „dirbtinis įvairių Kinijos grėsmių kūrimas galiausiai gali nuvesti prie išsipildančių pranašysčių“.

Šie komentarai pasirodė kelios savaitės po to, kai Wang Yi pareiškė, kad santykiai su Jungtinėmis Valstijomis atsidūrė „prie naujo šaltojo karo slenksčio“, iš dalies dėl koronaviruso pandemijos sukeltos įtampos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas kaltino Pekiną nepakankamu skaidrumu ir propagavo neįrodytą teoriją, kad naujasis virusas galėjo „ištrūkti“ iš vienos itin saugomos kinų laboratorijos.

„Jungtinės Valstijos turėtų nedelsdamos liautis politizavusios epidemiją... ir su Kinija skatinti pasaulinį bendradarbiavimą kovoje su virusu“, – sakė Wang Yi.

Tačiau ministras nurodė, kad Kinija vis tiek nori atnaujinti visų lygių dialogą ir išspręsti nesutarimus.

„Kinija ir Jungtinės Valstijos turėtų ne siekti pakeisti viena kitą, o bendrai ieškoti būdų, kaip taikiai sugyventi skirtingoms sistemoms“, – sakė jis.