Dušanbė ir Pekinas nerimauja dėl padėties Afganistane, abejodami, ar valdžią šioje šalyje užgrobęs Talibanas įstengs pažaboti ekstremistų grupuotes.

Susitarimas dėl bazės statybų žymi stiprėjantį bendradarbiavimą saugumo srityje tarp neturtingo Tadžikistano ir Kinijos.

Vienas parlamento atstovas naujienų agentūrai sakė, kad Tadžikistano parlamento žemieji rūmai patvirtino planą pastatyti bazę Iškašimo rajone Kalnų Badachšano provincijoje.

„Visas statybas finansuos Kinijos pusė. Pastatyta bazė bus perduota tadžikų“ policijai, savo vardo nepanoręs viešinti pareigūnas telefonu sakė AFP.

Anot jo, Kinija šiam projektui skirs 7,3 mln. eurų.

Paklaustas apie šiuos pranešimus Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Benbinas) žurnalistams sakė: „Apie jūsų paminėtą situaciją man nežinoma.“

Kai Talibanas perėmė valdžią Afganistane, Pekinas stengėsi vystyti draugiškus ryšius su islamistais, bet taip pat ragino juos slopinti uigūrų separatistus, siekiančius prasiskverbti į Kinijos neramų vakarinį Sindziango regioną.

Kitos Centrinės Azijos valstybės užmezgė darbo ryšius su naujuoju Afganistano režimu, bet Tadžikistanas smerkė griežtosios linijos islamistus ir atsisakė nuo tiesioginių derybų su talibais.

Autoritarinis prezidentas Emomalis Rachmonas sakė esąs susirūpinęs dėl „teroristinių grupuočių“, veikiančių palei daugiau kaip 1,3 tūkst. km ilgio Tadžikistano sieną su Afganistanu.

Tarp jo paminėtų grupuočių narių, kaip manoma, yra buvusių ir esamų Tadžikistano piliečių.

9,5 mln. gyventojų turintis Tadžikistanas yra gavęs iš Kinijos ir Jungtinių Valstijų finansinės pagalbos pastatyti arba sustiprinti pasieniečių postams. Be to, šalyje veikia didelė Rusijos karinė bazė.

Kaip pranešama, Kinija taip pat prisidės išlaikydama bendrą karinį objektą Kalnų Badachšane, besiribojančiame su Sindziangu.

Pekinas nieko nėra oficialiai paskelbęs apie tą priešakinį postą, bet analitinis centras „International Crisis Group“ 2018 metais nurodė, kad šis objektas pabrėžia Kinijos „didėjantį vaidmenį saugumo srityje“ buvusiose sovietinėse Centrinės Azijos respublikose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)