Didžiojoje liaudies salėje Pekine prie Tiananmenio aikštės susirinkusiems maždaug 2,3 tūkst. delegatų Xi Jinpingas sakė, kad partija privalo „ryžtingai priešintis“ bet kokiems veiksmams, silpninantiems jos vadovavimą įtemptu valstybės raidos laikotarpiu.

„Padėtis šalyje ir užsienyje veikiama didelio masto ir sudėtingų pokyčių, – pabrėžė Xi Jinpingas.

Prognozuojama, kad per partijos suvažiavimą, rengiamą dukart per dešimtmetį, Xi Jinpingas bus paliktas dar vienai penkerių metų kadencijai partijos generalinio sekretoriaus poste ir dar labiau sustiprins savo pozicijas.

„Kinijos plėtra tebėra svarbių strateginių galimybių stadijoje. Perspektyva šviesi, bet iššūkiai taip pat dideli, – sakė jis. – Socializmas su kiniškais ypatumais žengia į naują erą.“

Savo kalboje Xi Jinpingas gyrė didėjančią Kinijos įtaką tarptautinėje arenoje ir jos kovą su skurdu bei nelygybe namuose, taip pat atkreipė dėmesį į savo „nulinio pakantumo“ korupcijai partijos gretose kampaniją.

„Kiekvienas iš mūsų partijoje privalo nuveikti daugiau, kad išsaugotų partijos lyderystę ir Kinijos socialistinė santvarką, taip pat ryžtingai priešintis visiems jas silpninantiems, iškraipantiems arba neigiantiems pareiškimams bei veiksmams“, – sakė jis.

Xi Jinpingas, laikomas stipriausiu Kinijo lyderiu nuo Deng Xiaopingo ir netgi Mao Zedongo laikų, gali pasinaudoti šiuo suvažiavimu, kad išliktų 89 mln. narių turinčios partijos vadovybėje netgi ilgiau negu įprastas 10 metų laikotarpis, sako analitikai.

Tokiu atveju būtų nusižengta nerašytai dviejų kadencijų taisyklei, kurios laikėsi Xi Jinpingo pirmtakai Jiang Zeminis ir Hu Jintao, abu dalyvaujantys šiame suvažiavime. Tikėtina, kad gali baigtis laikotarpis, kai buvo laikomasi „kolektyvinės lyderystės“, turinčios apsaugoti nuo naujo autokratinio lyderio, panašaus į Mao Zedongą, iškilimo.

Dar vienas signalas, bylojantis apie Xi Jinpingo iškilomą į Kinijos vadovybės panteoną – faktas, kad jo vardas buvo įtrauktas į partijos konstituciją. Tokia garbė iki šiol buvo suteikta tik šiuolaikinės Kinijos įkūrėjui Mao Zedongui ir ekonomikos reformų tėvui Deng Xiaopingui.

„Tigrai ir musės“

Potencialūs varžovai buvo nušluoti per Xi Jinpingo didelio masto kovos su korupcija kampaniją, per pastaruosius penkerius metus išvertusiai iš postų apie 1,3 mln. Komunistų partijos pareigūnų.

Prezidentas sako, kad jo kampanija prieš kyšininkavimą „nesvyruojančiai kovoja prieš „tigrus“, „muša muses“ ir „medžioja lapes“, turėdamas omenyje aukšto ir žemo rango korumpuotus pareigūnus.

Jo iškilimą taip pat žymėjo nenuilstama kova su bet kokiomis nepritarimo apraiškomis. Valdžia atsisakė paleisti vėžiu sirgusį disidentą Liu Xiaobo, Nobelio taikos premijos laureatą, netgi kai jis liepą gulėjo mirties patale.

Xi Jinpingas taip pat gyrė Pekino pastangas pertvarkyti kariuomenę ir statyti dirbtines salas ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje.

Lyderis, pasisakantis už globalizaciją tuo metu, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra iškėlęs šūkį „Pirmiausiai – Amerika“, žadėjo, kad Kinijos ekonomika taps dar atviresnė.

Vis dėlto užsienio bendrovės skundžiasi, kad Xi Jinpingo veiksmai neatitinka jo kalbų, nes valstybė iki šiol griežtai kontroliuoja Kinijos ekonomiką.

JAV ir Europos kompanijos teigia, kad joms neleidžiama įžengti į kuriuos Kinijos ekonomikos sektorius ir kad Pekinas jas verčia dalytis technologijomis su vietos varžovėmis.

D. Trumpas, ateinantį mėnesį atvyksiantis į Pekiną, nurodė pradėti tyrimą dėl abejotinų Kinijos veiksmų intelektinės nuosavybės teisių srityje.

Kinija neuždarys durų pasauliui. Mes tapsime vis labiau atviri“, – teigė Xi Jinpingas ir pažadėjo „apsaugoti užsienio investuotojų legitimias teises bei interesus“ ir užtikrinti lygias galimybes visiems verslo subjektams.

Grėsmė legitimumui

Prieš prasidedant savaitę truksiančiam partijos suvažiavimui valdžia sustiprino saugumo priemones. Raudonus raiščius dėvintys „draugovininkai“ pasklido sostinės gatvėse, užsidarė karaokės barui, virtuvės įrangos internetinės parduotuvės netgi įšaldė prekybą peiliais.

Ateinantį antradienį pasibaigsianti „konklava“ išrinks nauju aukščiausiu partijos pareigūnus, įskaitant vienos galingiausių šalies institucijų – Politinio biuro Nuolatinio komiteto – narius.

Prognozuojama, kad Xi Jinpingas ir premjeras Li Keqiangas liks komitete, o kiti penki jo nariai atsistatydins, nes laikomasi nerašytos taisyklės, kad šioje institucijoje negali dirbti vyresni kaip 68 metų pareigūnai.

Vis dėlto Xi Jinpingas gali spausti, kad būtų paliktas jo svarbus padėjėjas – 69 metų Wang Qishanas, vadovaujantis antikorupcinei kampanijai. Tai sukurtų precedentą pačiam Xi Jinpingui, jeigu jis būtų užsibrėžęs likti valdžioje po 2022 metų.

„Jeigu Xi Jinpingas pareikš ketinantis vadovauti ilgiau kaip dešimtmetį, tai primintų Mao erą. Tai pakenktų Xi Jinpingo palikimui ir sukeltų klausimų dėl jo legitimumo“, – sakė Sidnėjuje dirbanti analitikė Simone van Nieuwenhuizen, knygos „Kinija ir naujieji maoistai“ bendraautorė.

Tačiau per šį suvažiavimą gali išaiškėti ir potencialus Xi Jinpingo įpėdinis.

Vienas iš galimų paveldėtojų – Sun Zhengcai, nepriklausęs Xi Jinpingo aplinkai – praeitą mėnesį buvo pašalintas iš partijos dėl įtariamo kyšininkavimo.

Buvęs Xi Jinpingo padėjėjas Chen Mineras, pakeitęs Sun Zhengcai Čongčingo miesto partijos komiteto pirmininko poste, dabar turi geras galimybes būti paaukštintas.