Šis žingsnis yra „legitimus ir reikalingas atsakas į nepagrįstas Jungtinių Valstijų priemones“, sakoma kinų URM pranešime.

„Dabartinė Kinijos ir JAV santykių situacija nėra tokia, kokią Kinija nori matyti, o už visa tai atsakingos JAV“, – teigiama jame.

Tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų tvyro įtampa dėl įvairių klausimų, įskaitant kontroversišką Pekino Honkongui patvirtintą nacionalinio saugumo įstatymą.

Antradienį Vašingtonas nurodė Pekinui per 72 val. uždaryti savo konsulatą Hjustone.

JAV pareiškė, kad toks žingsnis žengtas dėl intelektinės nuosavybės Kinijos vagystės, o diena anksčiau Teisingumo departamentas paskelbė apie kaltinimus dviem Kinijos kompiuteriniams įsilaužėliams pavogus šimtų milijonų dolerių vertės prekybos paslapčių iš įmonių visame pasaulyje ir pastaruoju metu mėginus atakuoti bendroves, kuriančias vakcinas nuo naujojo koronaviruso.

Kinija savo ruožtu pagrasino atsakomosiomis priemonėmis, jei JAV neatšauks savo sprendimo.

Penktadienį Kinija savo pranešime ragino JAV atsitraukti ir „sukurti būtinas sąlygas dvišaliams santykiams normalizuoti“.

JAV turi ambasadą Pekine, penkis konsulatus žemyninėje Kinijoje ir vieną Honkonge.

Čengdu konsulate, įkurtame 1985 metais, dirba apie 200 žmonių, iš jų apie 150 – vietos gyventojai, sakoma jo tinklalapyje.

Pastaraisiais metais tai buvo diplomatinės dramos vieta.

2013 metais Kinija pareikalavo, kad JAV pateiktų šnipinėjimo programos paaiškinimą, po to, kai žiniasklaida pranešė, jog buvusio JAV Nacionalinio saugumo agentūros kontraktininko Edwardo Snowdeno nutekintas itin slaptas žemėlapis parodė JAV stebėjimo priemones ambasadose ir konsulatuose visame pasaulyje – tarp jų ir Čengdu konsulate.

Be to, į JAV konsulatą Čengdu mieste 2012 metais buvo pabėgęs ir politinio prieglobsčio pasiprašęs aukšto rango kinų pareigūnas Wang Lijunas, nemalonėn patekusio politiko Bo Xilai (Bo Silai) buvusi dešinioji ranka.

Pastarosiomis dienomis Vašingtonas ir Pekinas taip pat surėmė ietis dėl daugybės klausimų, pradedant prekyba ir baigiant koronaviruso pandemija bei Kinijos politika dėl Honkongo, Sindziango ir Pietų Kinijos jūros.

Respublikonų senatorius Marco Rubio anksčiau pavadino Kinijos konsulatą Hjustone „Komunistų partijos šnipų ir įtakos operacijų plataus tinklo JAV centriniu mazgu“.

Aukščiausio rango respublikonas Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitete Michaelas McCaulas pareiškė, kad tas konsulatas yra Kinijos pastangų pavogti „neskelbtiną informaciją savo kariuomenei stiprinti epicentras“.

Šie komentarai įsiutino Pekiną, o Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas Vašingtono kaltinimus pavadino „piktybišku šmeižtu“.