Atsakydama Kinija į salą išsiuntė naikintuvus ir karo laivus. Incidentas įvyko prieš planuojamą abiejų šalių lyderių pokalbį telefonu. Jis numatytas pirmadienį.

JAV karo laivas pro Tritono salą praplaukė 12 jūrmylių atstumu, vykdydama vieną iš „laivybos laisvės“ operacijų. Remiantis Jungtinių Tautų (JT) taisyklėmis, bet kuri teritorija gali reikšti pretenzijas į vandenis, nutolusius nuo savo pakrantės iki 12 jūrmylių atstumu. JAV laivo veiksmai reiškia, kad JAV nepripažįsta šių teritorinių pretenzijų.

JAV ne kartą įspėjo Kiniją dėl ginčytinuose vandenyse esančių salų okupacijos ir agresyvaus pretenzijų reiškimo, bet Pekinas tvirtina, kad jų suverenios teisės leidžia tai daryti.

Sekmadienį paskelbtame pranešime Kinijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad JAV laivas „USS Stethem“ įplaukė į Kinijos vandenis. Pekinas pareiškė naudosiąs visas būtinas priemones savo nacionaliniam suverenumui ir saugumui apginti.

Kinija taip pat apkaltino JAV sąmoningai keliant rūpesčius regione, kai Kinijai ir jos kaimynėms jau pavyko pagerinti padėtį. Į mažą Tritono salą pretenzijas taip pat reiškia Vietnamas ir Taivanas.