„Kad ir kokios yra Kinijos galimybės, jos pastangos neduos praktinių rezultatų, nes jie priklauso nuo dviejų pagrindinių susijusių šalių“, – sakė ambasadorius Liu Jieyi žurnalistams Jungtinėse Tautose.

„Joms (JAV ir Šiaurės Korėjai), o ne Kinijai tenka didžiausia atsakomybė, kad reikalai judėtų, pradėtų judėti teisinga kryptimi“, – sakė diplomatas spaudos konferencijoje, skirtoje mėnesį trukusio Kinijos pirmininkavimo JT Saugumo Tarybai pabaigai.

Sekmadienį JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley sukritikavo JT reakciją į naujausią Pchenjano tarpžemyninės balistinės raketos bandymą, o Pentagonas pasiuntė bombonešius praskristi virš Korėjos pusiasalio ir sėkmingai išbandė Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemą (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD). N. Haley griežtai pareiškė, kad deryboms su Šiaurės Korėja skirtas laikas baigėsi.

Šeštadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas įspėjo Kiniją, kad daugiau nebeleis jai „nieko nedaryti“ dėl Šiaurės Korėjos. Tai jis pareiškė, kai Pchenjanas įvykdė antrą tarpžemyninės balistinės raketos bandymą.

Kinija yra pagrindinė Šiaurės Korėjos prekybos partnerė ir sąjungininkė.

D. Trumpas nesutaria su Pekinu dėl to, kaip elgtis su Kim Jong Uno režimu, ir ne kartą ragino Kiniją imtis veiksmų suvaldyti savo neklusnią kaimynę. Tuo tarpu Pekinas tvirtina, kad dialogas yra vienintelis praktiškas būdas judėti pirmyn.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas gyrė savo šalies pajėgumus smogti bet kokiam taikiniui Jungtinėse Valstijose, kai penktadienį Pchenjanas sėkmingai paleido savo antrąją tarpžemyninę balistinę raketą. Pasak ginkluotės ekspertų, tokia raketa galėtų pasiekti netgi Niujorką.

Šeštadienį virš Korėjos pusiasalio praskrido JAV strateginiai bombonešiai B-1B, o sekmadienį Amerikos pajėgos Aliaskoje sėkmingai išbandė priešraketinės gynybos sistemą THAAD, kurią Vašingtonas nori dislokuoti Korėjos pusiasalyje.

Kinijos ambasadorius prie JT ambasadorius Liu Jieyi sakė, kad Pekinas ragina Šiaurės Korėją ir „kitas suinteresuotas šalis nebloginti padėties... ir vengti pareiškimų bei veiksmų, didinančių įtampą“.

Nuo 2006 metų, kai Šiaurės Korėja įvykdė pirmąjį branduolinio užtaiso bandymą, JT Saugumo Taryba šešis kartus skelbė jai sankcijas.