Pekinas siekia izoliuoti Taivaną pasaulio arenoje ir prieštarauja oficialiems šalių ryšiams su Taipėjumi. Savarankiškai valdomą demokratinį Taivaną Kinija laiko savo teritorijos dalimi ir grasina atsiimti salą.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning sakė, kad P. Pavelas „peržengė raudonąją liniją“. Jos žodžiais, tai „kišimasis į Kinijos vidaus reikalus, įžeidžiantis Kinijos žmones“. Pekinas paragino Prahą „nedelsiant imtis veiksmingų priemonių, kad būtų pašalintas neigiamas šio incidento poveikis ir išvengta nepataisomos žalos Kinijos ir Čekijos santykiams“, sakė Mao Ning.

Šeštadienį prezidento rinkimus laimėjęs P. Pavelas kovo 9 d. pakeis kadenciją baigiantį Kinijai draugišką dabartinį prezidentą Milošą Zemaną. Anksčiau šį mėnesį M. Zemanas 45 minutes vaizdo ryšiu kalbėjosi su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, kurį vadina savo draugu, ir liaupsino abiejų šalių „draugiškus santykius“.

Tuomet P. Pavelas pasikalbėjo su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, ši jį pasveikino su pergale rinkimuose. P. Pavelas tviteryje parašė patikinęs Taivano vadovę, kad „Taivaną ir Čekiją sieja tos pačios laisvės, demokratijos ir žmogaus teisių vertybės“. „Sutarėme stiprinti partnerystę“, – pridūrė buvęs generolas, 2015–2018 m. ėjęs NATO karinio komiteto vadovo pareigas. Jis sakė tikintis, kad „ateityje turės galimybę asmeniškai susitikti su prezidente“.

Taivano prezidentūra pranešė, kad pokalbis, į kurį įsijungė ir Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu, truko beveik 15 minučių. „Prezidentė (...) pripažino, kad išrinktasis prezidentas Pavelas tęsia darbą buvusio Čekijos prezidento (Vaclavo) Havelo, gerbusio demokratiją, laisvę ir žmogaus teises, dvasia (...) ir masto panašiai kaip Taivanas“, – sakoma Tsai Ing-wen biuro pranešime.

V. Havelas buvo pirmasis Čekijos Respublikos prezidentas, ėjęs pareigas 1993–2003 metais. Prieš tapdamas valstybės vadovu disidentas dramaturgas vadovavo 1989 m. Aksominei revoliucijai, nuvertusiai komunizmą buvusioje Čekoslovakijoje.

Pekinas paragina Prahą „laikytis politinio įsipareigojimo gerbti vienos Kinijos principą“, kurio paiso Europos Sąjunga, sakė Mao Ning.

Savo ruožtu P. Pavelas sekmadienį radijui sakė, kad vienos Kinijos politika turėtų būti papildyta „dviejų sistemų“ principu. „Nėra nieko bloga, kad palaikome ryšius su Taivanu, valdomu pagal kitą sistemą“, – sakė P. Pavelas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją