Reaguodami į pandemiją Pekinas ir Vašingtonas ne kartą apsikeitė aštriais žodžiais, augant įtampai tarp pasaulio dviejų didžiausių ekonominių galybių.

„Nesame patenkinti Kinija, – sakė JAV prezidentas per pirmadienį Baltuosiuose rūmuose vykusią spaudos konferenciją. – Nesame patenkinti visa šia situacija, nes manome, kad tai galėjo būti sustabdyta židinyje.“

„Tai galėjo būti sustabdyta greitai, ir jis [virusas] nebūtų išplitęs visame pasaulyje“, – kalbėjo D. Trumpas.

„Esama daugybės būdų priversti juos prisiimti atsakomybę, – sakė prezidentas. – Veikiausiai žinote, kad atliekame kelis labai rimtus tyrimus.“

D. Trumpas tai pareiškė paprašytas pakomentuoti neseniai vieno Vokietijos laikraščio redakcinėje skiltyje išsakytą raginimą Kinijai sumokėti Vokietijai 165 mlrd. JAV dolerių (152,5 mln. eurų) kompensaciją už ekonominę žalą, patirtą dėl koronaviruso.

Paklaustas, ar Jungtinės Valstijos svarstytų galimybę pateikti analogišką reikalavimą, D. Trumpas atsakė: „Galime padaryti gerokai lengvesnį dalyką.“

„Vokietija svarsto, mes svarstome, – sakė jis. – Mes kalbame apie gerokai didesnę sumą nei Vokietija.“

„Dėl galutinės sumos dar neapsisprendėme, – kalbėjo D. Trumpas ir pridūrė: „Ji labai didelė.“

„Žala yra pasaulinė, – sakė prezidentas. – Žala Jungtinėms Valstijoms, žala pasauliui.“

Tuo metu Pekinas antradienį apkaltino JAV politikus „įžūliu melu“ apie pasaulį apėmusį koronaviruso protrūkį ir užmerkus akis prieš „savo pačių rimtas problemas“, nors D. Trumpo konkrečiai neįvardijo.

„Amerikiečių politikai nuolat ignoravo tiesą ir įžūliai meluoja“, – per spaudos konferenciją sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

„Jie teturi vieną tikslą: išvengti atsakomybės už savo prastas epidemijos prevencijos ir kontrolės priemones ir nukreipti visuomenės dėmesį“, – pridūrė jis.

Pasak Geng Shuango, politikams Vašingtone vertėtų „apmąstyti savo pačių problemas ir rasti būdų kuo greičiau sustabdyti protrūkį.“

Įtampa ir abejonės

Jungtinėse Valstijose užregistruota beveik milijonas užsikrėtimo ir per 56 tūkst. mirties atvejų, o dėl pandemijos neveikia didelė dalis šalies ekonomikos.

Atrodo, kad Kinijoje protrūkis suvaldytas, nes 4 633 žmonių gyvybių dėl koronaviruso netekusi šalis jau 13 dienų iš eilės nepraneša apie jokius naujus mirties atvejus. Vis tik kelios valstybės abejoja, ar šiais skaičiais galima tikėti.

D. Trumpas ir jo valstybės sekretorius Mike'as Pompeo praėjusį mėnesį supykdė Pekiną, nes kalbėdami apie COVID-19 protrūkį nuolat vadino užkratą „kinišku virusu“, nors vėliau, regis, šio termino atsisakė.

Tačiau vienas užsienio reikalų ministerijos Pekine atstovas vėliau užsiminė, kad būtent JAV kariuomenė atgabeno virusą į Uhaną. Supykęs D. Trumpas savo ruožtu pareiškė, jog Kinija skleidžia dezinformaciją.

Nuo to laiko JAV prezidentas ne kartą buvo užsipuolęs Kiniją dėl numanomų skaidrumo stokos ir lėto pirminio atsako į protrūkį.

Kinija taip pat piktai paneigė Jungtinėse Valstijose nuskambėjusius pareiškimus, kad virusas iš tikrųjų buvo sukurtas Uhano virusologijos institute, turinčiame ypatingo biologinio saugumo laboratoriją.