„Visos šalys turėtų suprasti (Korėjos) pusiasalio problemos esmę ir imtis konstruktyvaus vaidmens skatinant taikų jos sprendimą“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning, paraginusi „tyčia nekurstyti įtampos, neprovokuoti konfrontacijos ir nesisvaidyti grasinimais“.

Trečiadienį JAV prezidentas J. Bidenas, Baltuosiuose rūmuose priėmęs Pietų Korėjos prezidentą Yoon Suk Yeolą, pažadėjo, kad Šiaurės Korėjos branduolinė ataka reikštų Pchenjano režimo „pabaigą“.

„Šiaurės Korėjos branduolinė ataka prieš Jungtines Valstijas arba jų sąjungininkes ar partneres yra nepriimtina ir lems režimo, kad ir koks jis būtų, pabaigą, jei bus imtasi tokių veiksmų“, – sakė J. Bidenas per spaudos konferenciją su Yoon Suk Yeolu Vašingtone.

Prezidentai sakė stiprinantys Vašingtono ir Seulo karinį bendradarbiavimą, įskaitant daugiau bendrų pratybų, dalijimąsi žvalgybos duomenimis ir strateginių JAV pajėgumų, tokių kaip branduoliniai povandeniniai laivai, dislokavimą.

Nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio Pietų Korėjoje nebuvo prisišvartavęs nė vienas JAV branduolinis povandeninis laivas. J. Bidenas sakė, kad atgrasymo priemonės stiprinamos dėl Šiaurės Korėjos branduolinės grėsmės ir didėjančios Pchenjano agresijos.

Yoon Suk Yeolas sakė, kad jei Pchenjanas surengtų branduolinę ataką, Seulas ir Vašingtonas „reaguos greitai, visapusiškai ir ryžtingai bei panaudos visas aljanso pajėgas, įskaitant Jungtinių Amerikos Valstijų branduolinius ginklus“.

Drauge Pietų Korėja pabrėžia ir toliau liksianti nebranduolinė valstybė.

Pietų Korėja kartu su Japonija yra vienos svarbiausių JAV sąjungininkių Azijoje. Yoon Suk Yeolas yra tik antrasis per J. Bideno kadenciją užsienio lyderis po Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, pakviestas oficialaus valstybinio vizito.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)