Užsienio reikalų ministras Wang Yi tai pažadėjo per vaizdo konferenciją su kolegomis iš valstybių, besiribojančių su Afganistanu.

Kinija pranešė, kad teiks skubią pagalbą kovai su koronaviruso pandemija ir kad planuoja pirmiausia į Afganistaną pristatyti tris milijonus vakcinos nuo COVID-19 dozių.

Pasak ministerijos, ketvirtadienį vykusioje konferencijoje Wang Yi sakė, kad Afganistanas ir toliau susiduria su tokiais rimtais iššūkiais, kaip humanitarinės problemos, bendra žmonių gerovė ir pandemija.

Vaizdo konferencijoje kartu su Wangu dalyvavo Pakistano, Irano, Tadžikistano, Uzbekistano užsienio reikalų ministrai ir Turkmėnistano užsienio reikalų viceministras.

Kinijos ministras sakė, kad kaimyninės šalys nori padėti Afganistanui „išbristi iš chaoso“, tačiau jis taip pat paragino Jungtines Valstijas prisiimti atsakomybę, pasitraukus iš Afganistano.

Wangas sakė, kad JAV yra „labiau įpareigota nei bet kuri kita šalis“ teikti ekonominę ir humanitarinę pagalbą, kad padėtų afganams, išlaikytų stabilumą ir išvengtų chaoso.

Viso pasaulio vyriausybės svarsto, ar pripažinti Talibaną ir grąžinti pagalbą, nuo kurios priklauso šalis.

Didžioji dalis pagalbos buvo įšaldyta, Talibanui perėmus šalies valdymą.

Jungtinių Tautų humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) šią savaitę skubiai kreipėsi dėl daugiau nei 600 mln. dolerių pagalbos Afganistanui, sakydamas, kad žlunga svarbiausios paslaugos, o gyvybiškai būtina pagalba netrukus pasibaigs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)