Straipsnyje, kuriame remiamasi daugelio apie bandymą gerai informuotų šaltinių pranešimais, nurodoma, kad Pekinas rugpjūtį paleido nešti branduolinį užtaisą galinčią raketą, kuri nedideliame aukštyje apskriejo aplink Žemę, o vėliau nusileido netoli numatytos vietos. Trys šaltiniai nurodė, kad raketa nepataikė į pirminę numatytą vietą, nusileidusi už maždaug 32 kilometrų.

FT šaltiniai teigia, kad hipergarsinę raketą iškėlė vadinamoji nešančioji raketa „Long March“ , apie kurios paleidimus Kinija paprastai praneša. Tačiau apie rugpjūtį atliktą bandymą nebuvo paskelbta.

Straipsnyje nurodoma, kad Kinijos pasiekta pažanga kuriant hipergarsinius ginklus „nustebino JAV žvalgybą“.

Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kirbis) atsisakė išsamiau komentuoti „The Financial Times“ pranešimą, tačiau pridūrė: „Aiškiai išsakėme savo susirūpinimą dėl karinių pajėgumų, kurių Kinija ir toliau siekia. Pajėgumų, kurie tik didina įtampą regione ir už jo ribų. Štai kodėl Kiniją laikome savo pagrindine konkurente nustatant tempą kuriant ginkluotę.“

Be Kinijos, hipergarsines technologijas taip pat vysto Jungtinės Valstijos, Rusija ir dar mažiausiai penkios kitos šalys.

Hipergarsinės raketos, kaip ir tradicinės balistinės raketos, galinčios nešti branduolinį ginklą, gali skristi daugiau nei penkis kartus greičiau už garsą. Tačiau skirtingai nuo balistinių raketų, kurios iš pradžių arkos trajektorija pakyla į kosmosą, kad pasiektų savo taikinį, hipergarsinės raketos gali skristi žema trajektorija atmosferoje ir potencialiai gali taikinį pasiekti greičiau.

Visgi svarbiausia, kad hipergarsinė raketa gali manevruoti panašiai kaip gerokai lėtesnė ir dažniausiai lėčiau už garsą skrendanti sparnuotoji raketa, dėl to yra sunkiau ją susekti ir nuo jos apsiginti.

Nors kai kurios šalys, kaip antai Jungtinės Valstijos, sukūrė sistemas, leidžiančias apsiginti nuo sparnuotųjų ir balistinių raketą, tebėra neaišku, ar jos galėtų susekti ir numušti hipergarsinę raketą.

Kinija itin aktyviai kuria šią technologiją, kurią laiko itin svarbia siekiant apsiginti nuo Jungtinių Valstijų, kuriančių hipergarsinę ir kitas technologijas, nurodoma neseniai parengtoje JAV Kongreso tyrimų tarnybos (CRS) ataskaitoje.

Apie Kinijos atliktą raketos bandymą pranešta tuo metu, kai tarp JAV ir Kinijos didėja įtampa, o šalia Taivano fiksuojama padidėjusi Kinijos karinė veikla. Pekinas autonominį Taivaną laiko savo provincija, kurią siekia vėl prisijungti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)