Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas išreiškė neįprastai griežtą reakciją į Hirošimoje, Japonijoje, vykstantį G-7 viršūnių susitikimą.

Kinijos atstovas sureagavo į griežtesnę G-7 šalių poziciją Kinijos atžvilgiu aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame vadovai aptarė galimybes mažinti ekonominę priklausomybę nuo šios galingos valstybės ir riboti tiekimo grandinės rizikas. Pareiškime G-7 taip pat atmetė Kinijos teritorines pretenzijas Rytų ir Pietų Kinijos jūrose ir perspėjo nesiimti karinių veiksmų prieš demokratinį Taivaną.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas apkaltino G-7 šalis, kad šios „neatsižvelgia į rimtus Kinijos nuogąstavimus“ ir vykdo politiką, kuri „trukdys tarptautinei taikai, kenks regioniniam stabilumui ir stabdys kitų šalių plėtrą“.

Kinija išsakė didelį nepasitenkinimą ir pareiškė protestą Japonijai, kuri rengia šį G-7 susitikimą, taip pat susijusioms valstybėms. Atstovas apibūdino G-7 kaip nedidelę grupelę, siekiančią primesti pasauliui taisykles, kurios „tarnauja Jungtinių Valstijų ir saujelės jų sąjungininkų interesams“.

Didįjį septynetą, be JAV, sudaro Vokietija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Italija, Japonija ir Kanada.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)