„Šis laivas yra itin šiuolaikiško dizaino, turi slapiųjų technologijų bruožų, radarus ir dideles raketų atsargas. Jis yra didesnis ir galingesnis už JAV, Japonijos ir Pietų Korėjos turimus analogiškos klasės laivus“, – sakė „Rand Corp“ vyresnysis analitikas Timothy Heathas.

Šių dviejų laivų pristatymas atskleidžia didžiulius Pekino karinius laivų statybos pajėgumus ir norą savo laivyno karinę galią projektuoti toliau nuo Kinijos krantų, mano T. Heathas.

Jam pritaria ir daugiau karybos analitikų.

Kaip rašo laikraštis „The China Daily“, cituojamas Kinijos laivyno interneto svetainėje anglų kalba, 055 tipo laivo šaunamoji galia bus dvigubai didesnė nei Kinijos turimų 052D tipo laivų, kurie, kaip rašoma straipsnyje, yra „didžiausi ir galingiausi Kinijos laivyne“.

Kinija skelbia, kad kiekvienas iš naujų laivų turės po 112 vertikalių paleidimo šachtų, iš kurių bus galima paleisti tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų CJ-10, prilygstančių „Tomahawk“ raketoms, kurias JAV laivynas anksčiau šiais metais panaudojo Sirijoje. CJ-10 kinai sukūrė iš Ukrainos įsigiję sovietines raketas Ch-55 ir panaudoję per pastaruosius kelis dešimtmečius įvairiuose konfliktuose naudotų JAV „Tomahawk“ likučius.

Priešlėktuvinės raketos HQ-9 (rusiškųjų S-300 versija) gali sunaikinti atskrendančius lėktuvus, esančius už 200 km, priešo laivus iš už 540 km gali naikinti priešlaivinės raketos YJ-18, sukurtos pagal rusiškosios „Kalibr“ eksportinį modelį. Už karines operacijas prieš povandeninius laivus bus atsakingi sraigtasparniai, kurių kiekvienas 055 tipo eskadrinis minininkas turi po du.

Naujuosiuose Kinijos karo laivuose taip pat yra įdiegtos slapiosios technologijos, kurios apsunkina laivo aptikimą iš didelių atstumų, taip pat – moderni elektroninė mūšio valdymo sistema, į kurią bus integruotos ir Kinijos lėktuvnešių kovos grupės, nurodoma „The China Daily“ straipsnyje.

„Šis laivas... skirtas lydėti Kinijos lėktuvnešius į tolimesnius regionus, pavyzdžiui, Artimuosius Rytus“, – sakė T. Heathas.

Tokie laivai suteiks Kinijai galimybę turėti vadinamąjį Mėlynųjų vandenų laivyną, kuris gali nepriklausomai veikti toli nuo gimtųjų krantų, kirsti vandenynus, juose užsibūti ir pan. Šiuo metu tokių galimybių turi tik Jungtinių Valstijų laivynas, ribotas Mėlynojo laivyno funkcijas gali vykdyti Prancūzija ir Jungtinė Karalystė, dar menkesni yra Rusijos gebėjimai.

„Kinijos laivynas progresyviai telkia itin gerai apgalvotą atvirų vandenų flotilę“, – sakė buvęs Australijos karininkas, o dabar „Griffith Asia Institute“ mokslinis bendradarbis Peteris Laytonas.

Kinijos didybė

055 tipo raketnešis savo dydžiu gali pasiųsti aiškią žinią ir vandenyse, esančiuose arčiau Kinijos žemyninės dalies.

„055 tipo laivai dideli, labai dideli, – sakė P. Laytonas. – Šie laivai demonstruoja galią, prestižą ir iš tiesų Kinijos valstybės ir valdančiosios partijos didybę.“

Naujųjų Kinijos laivų tonažas yra maždaug 3 tūkst. tonų didesnis už JAV ar Pietų Korėjos karo laivų, kurių galima sutikti Azijos vandenyse. Pietų Kinijos jūroje 055 tipo laivai turės nemažą dydžio pranašumą prieš 10 tūkst. tonų tonažo JAV laivyno „Ticonderoga“ klasės kreiserius bei 9 tūkst. tonų tonažo „Arleigh Burke“ klasės raketnešius.

„Agresyviai valdomi 055 tipo laivai vien savo dydžiu gali atgrasyti JAV laivyno laivus“, – mano P. Laytonas.

Be to, Kinijai didelis kone visuomet reiškia geresnis, sako ekspertas. „Gali būti, kad Kinija daugiau dėmesio skiria jūrinei diplomatijai ir mano, kad didelių karo laivų apsilankymas uoste puikiai tinka įbauginti vietinius“, – mano jis.

Liepos 3 dieną vykęs minėtųjų naujų laivų pristatymas gali būti laikomas rimtu Pekino pareiškimu, ko Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai Azijoje bei visame pasaulyje gali tikėtis iš Pekino ateityje.

Naujieji 055 tipo laivai prisijungs prie kitų dviejų, kurie buvo nuleisti į vandenį praėjusių metų birželį ir šių metų balandį. Šie laivai buvo pastatyti Šanchajuje. Naujausieji buvo pastatyti Daliane, Liaoningo provincijoje, pažymi „The China Daily“.

„Tai rodo didžiules Kinijos laivų statytojų galimybes, – sako T. Heathas. – Dauguma šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, paprastai dėl ribotų laivų statyklų galimybių vienu metu išleidžia vieną laivą.“
Išlaikyti dvi gamybos linijas vienam laivo modeliui tuo pat metu yra brangu, o tai įrodo, kad Pekinui yra svarbiau laikytis grafiko, o ne skaičiuoti išlaidas, mano T. Heathas.

„Kinija sumokės kiek tik reikia, kad laivas būtų paruoštas konkrečiam terminui“, – sakė jis.

Nenusileisti JAV laivynui

Pekinas sumokės kiek tik reikia, kad prilygtų JAV laivynui, sako buvęs JAV karinių pajėgų Ramiajame vandenyne Jungtinio žvalgybos centro operacijų vadas Carlas Schusteris.

Jo nuomone, Kinija pastatys dar maždaug dvidešimt 055 tipo laivų ir juos sustiprins mažesnėmis 054 tipo fregatomis bei lėktuvnešiais, kurie jau yra naudojami arba dar statomi. Tokiu būdu iki 2030 metų bus suformuotos keturios kovinės lėktuvnešių grupės.

Kinija taip pat stato ir amfibinių jūrų desanto laivų, kurie iš esmės yra nedideli lėktuvnešiai, bei sraigtasparnių nešėjų, kurie gali būti greitai dislokuoti ir perkelti į jūrų pėstininkų batalionus, sakė dabar Havajų Ramiojo vandenyno universitete dėstantis C. Schusteris.

Kinija per valstybinę žiniasklaidą sumaniai nutekina informacijos, esą kuria elektromagnetinę pulsinę patranką, ultragarsinį lėktuvą ir moderniausias raketų paleidimo sistemas savo lėktuvnešiams.

„Kinija iš tiesų siunčia signalą, kad plečia savo laivyną ir aprūpina jį modernia kovos technika, kuri prilygsta JAV laivyno turimai ginkluotei“, – sakė ekspertas.

„The China Daily“ skelbia, kad liepos 3 dieną pristatyti 055 tipo laivai netrukus išplauks į jūrą, kur įgula ir inžinieriai patikrins, ar viskas tinkamai veikia. Anksčiau pristatytų dviejų to paties tipo laivų bandymai dar nebaigti. Kol kas neskelbiama, kada bus baigti bandymai, ir kada šie laivai galės prisijungti prie kovinės grupės.