Pekinas Taivaną laiko savo teritorija ir yra pažadėjęs prireikus vieną dieną jį prisijungti jėga, todėl ši demokratinė sala gyvena nuolatinėje įtampoje dėl Kinijos, kuri darosi vis karingesnė, invazijos grėsmės.

Taivano užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad šį vizitą organizavo Amerikos institutas Taivane – Vašingtono de facto ambasada saloje – ir pažadėjo suteikti „būtiną administracinę pagalbą“.

Reaguodamas Pekinas pareiškė, kad „rizikingi ir provokuojantys“ amerikiečių veiksmai „yra pasmerkti baigtis nesėkme“.

„Bendrininkavimas su Taivano nepriklausomybės pajėgomis yra pavojingas žaidimas, o žaisdami su ugnimi jie nusidegins“, – per spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas, pavadinęs vizitą „netaktišku pasirodymu“.

Kol kas paskelbta labai nedaug šio vizito detalių.

Pentagono atstovas Johnas F. Kirby antradienį žurnalistams patvirtino, kad Kongreso nariai į Taivaną vyko kariniu lėktuvu, kuris, anot jo, paprastai naudojamas tokioms kelionėms.

„J. F. Kirby pažymėjo, kad Kongreso narių vizitai Taivane yra gana dažni ir atitinka JAV įsipareigojimus pagal Santykių su Taivanu įstatymą“, – sakoma JAV Gynybos departamento pranešime.

Daugelis valstybių pirmenybę atiduoda diplomatiniams ryšiams su Pekinu, nepripažįsta Taivano suvereniteto ir laikosi „vienos Kinijos“ politikos.

Tačiau pastaraisiais metais, salai siekiant tarptautinės bendruomenės paramos, Taivano, Europos ir Amerikos pareigūnai rengia vis daugiau neoficialių diplomatinių vizitų.

Pekino ir Taibėjaus ryšiai pašlijo 2016 metais, kai Taivano prezidente tapo Tsai Ing-wen, laikanti salą de facto suverenia valstybe, o ne „vienos Kinijos“ dalimi. Tai siutina Pekiną, jis piktinasi bet kokiais oficialiais kontaktais su Taivanu ir stengiasi išlaikyti diplomatinę salos izoliaciją.

Pastaruoju metu Kinija vis garsiau žvangina ginklais aplink Taivaną: kinų naikintuvai ir bombonešiai, galintys gabenti branduolinį ginklą, nuolat pažeidinėja salos oro gynybos zoną. Spalio pradžioje, Kinijai minint Liaudies Respublikos įkūrimo metines, Pekinas pasiuntė prie Taivano rekordiškai daug karinių orlaivių.

Kinijos kariuomenė antradienį pranešė neseniai vykdžiusi „pasirengimo karui patruliavimą“ Taivano sąsiauryje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)