M. Pompeo sekmadienį pareiškė, jog yra „daugybė įrodymų“, kad naujasis koronavirusas kilo iš vienos laboratorijos Kinijos Uhano mieste, primygtinai pakartodamas ankstesnius pareiškimus, kuriuos ne kartą neigė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir įvairūs mokslo ekspertai.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija bando vis atkakliau įpiršti šią teoriją, įnirtingai kritikuodama Kinijos pradinį atsaką į koronaviruso protrūkį Uhano mieste pernai gruodį.

Nuo to laiko infekcija COVID-19 nusinešė daugiau nei 247 tūkst. gyvybių, ja užsikrėtė 3,5 mln. žmonių.

Šiurkščių žodžių nestokojančiame komentare, pavadintame „Blogas Pompeo nesulvadomai spjaudosi nuodais ir skleidžia melus“, cituojamas PSO Sveikatos krizių programos vadovas Michaelas Ryanas ir Kolumbijos universiteto epidemiologas W. Ianas Lipkinas, kurių teigimu šis virusas yra natūralios kilmės, nėra sukurtas žmogaus arba ištrūkęs iš laboratorijos.

„Šios nesveikos ir nepagrįstos amerikiečių politikų pastabos leidžia vis daugiau ir daugiau žmonių suprasti, kad nėra jokių „įrodymų“, – sakoma CCTV komentare.

„Vadinamoji „viruso nutekėjimo iš Uhano laboratorijos“ sensacija yra visiškas melas. Amerikiečių politikai skuba nusimesti kaltę, klastoja balsus ir spaudžia Kiniją, kai jų pačių kovos su epidemija pastangos yra visiškas chaosas“, – nurodoma jame.

Pirmadienį valstybinis laikraštis „People's Daily“ paskelbė dar du komentarus, kritikuojančius M. Pompeo ir buvusį Baltųjų rūmų strategą Steve'ą Bannoną kaip „meluojančių klounų porelę“, ir užsipuolė S. Bannoną kaip „Šaltojo karo laikų fosiliją“.

Praėjusią savaitę S. Bannonas vienoje kraštutinių dešiniųjų pokalbių laidoje pareiškė, kad Kinija ėmėsi „biologinio Černobylio“ prieš Ameriką. Jis palaikė teoriją, kad virusas atsirado Uhano virusologijos institute.

Praėjusią savaitę CCTV ne kartą kritikavo M. Pompeo kaip „bendrą žmonijos priešą“ ir kaltino jį savo nuolatiniais pareiškimais apie pandemijos laboratorinę kilmę „platinant politinį virusą“.

Šiuo klausimu Kinija ir JAV ne kartą apsikeitė užgauliojimais ir pradėjo žodžių karą, kai kinų užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lilianas kovą iškėlė sąmokslo teoriją, kad virusą į Kiniją galėjo įvežti JAV kariuomenė.

Nuo to laiko abi supergalios kaltina viena kitą dezinformacijos skleidimu. D. Trumpas taip pat apkaltino Kiniją dėl skaidrumo stokos.

Praėjusią savaitę D. Trumpas pareiškė turintis įrodymų, kad naujojo koronaviruso pirminis šaltinis buvo Uhano virusologijos institutas. Savo pareiškimu jis pakartojo kai kurių kraštutinių dešiniųjų radijo komentatorių žodžius apie ten esančią slaptą laboratoriją.

Kaip pranešė amerikiečių žiniasklaida, D. Trumpas nurodė JAV žvalgybai daugiau sužinoti apie viruso kilmę. Kinijos atsakas į pandemija tapo pagrindiniu jo rinkimų kampanijos prieš lapkritį įvyksiančius rinkimus atramos tašku.

Dauguma mokslininkų mano, kad šis Kinijoje pasirodęs virusas persidavė iš gyvūnų žmonėms. Veikiausiai tai galėjo įvykti egzotiniais gyvūnais maistui prekiaujančiame Uhano turguje.