Prezidento Donaldo Trumpo administracija pareikalavo, kad Kinija dalyvautų derybose dėl susitarimo, turinčio pakeisti naująją Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartį, ribojančią JAV ir Rusijos turimų branduolinių kovinių galvučių skaičių.

Pekinas savo atsakyme pažymėjo, kad prie derybų prisidėtų tik tokiu atveju, jeigu JAV savo arsenalą sutiktų sumažinti, kad jis atitiktų daug mažesnį Kinijos branduolinį potencialą. Tuo metu Vašingtonas ketvirtadienį pateikė naują kvietimą į derybas.

Tačiau Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas) penktadienį per spaudos konferenciją pasiuntė aiškiai neigiamą žinią.

„Kinijos nusistatymas prieš vadinamąsias trišales ginkluotės kontrolės derybas yra labai aiškus, – kalbėjo jis. – Tačiau JAV toliau kvaršina galvą Kinijai, netgi iškraipo Kinijos poziciją.“

Zhao Lijianas pažymėjo, kad Vašingtono siūlymas surengti trišales derybas nėra „nei rimtas, nei nuoširdus“. Atstovas sakė, kad JAV verčiau turėtų įsiklausyti į Rusijos raginimą pratęsti dabartinę sutartį ir dar labiau sumažinti savo branduolinį arsenalą.