JAV ambasada Pekine prisijungė prie gausaus būrio Kinijos žmogaus teisių advokatų ir aktyvistų, raginančių, kad nepagydomai sergantis Liu Xiaobo būtų besąlygiškai paleistas.

61 metų Nobelio taikos premijos laureatui gegužės 23 dieną buvo diagnozuotas paskutinės stadijos kepenų vėžys, todėl dėl medicininių priežasčių jis buvo lygtinai atleistas nuo laisvės atėmimo bausmės prieš terminą. Jam dar buvo likę kalėti maždaug treji metai.

JAV ambasada Pekine antradienį pareiškė renkanti informaciją apie Liu Xiaobo teisinį statusą ir jo sveikatos būklę, Pekinui patvirtinus, kad disidentas iš kalėjimo buvo perkeltas į ligoninę šalies šiaurės rytuose.

„Raginame Kinijos valdžią ne tik paleisti poną Liu, bet ir atšaukti jo žmonai poniai Liu Xia taikomą namų areštą“, – naujienų agentūrai AFP sakė ambasados atstovė spaudai Mary Beth Polley.

Poetė Liu Xia nuo 2010 metų gyvena namų arešto sąlygomis, nors jokie kaltinimai jai nepareikšti. 2014-aisiais moteriai buvo diagnozuota depresija ir ją ištiko širdies smūgis.

Nuo 2010 metų Vokietijoje gyvenanti kinų žurnalistė ir aktyvistė Su Yutong socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip vaizdo pokalbio metu Liu Xia kūkčioja ir sako, kad jos vyrui „negali būti atlikta operacija, netaikoma chemoterapija“.

Poros draugai AFP sakė, kad Liu Xia buvo leista ligoninėje aplankyti vyrą.

Kinija turėtų „užtikrinti jų apsaugą ir garantuoti judėjimo laisvę, taip pat galimybę gauti norimą sveikatos priežiūrą, kurią jiems garantuoja Kinijos konstitucija, jos teisinė sistema ir šalies tarptautiniai įsipareigojimai“, sakė M.B. Polley.

Tačiau Kinijos užsienio reikalų ministerija atsikirto, kad „jokia šalis neturi teisės kištis ir skelbti neatsakingus pareiškimus apie Kinijos vidaus reikalus“.

„Kinija yra įstatymo viršenybės principą gerbianti valstybė, kurioje visi asmenys lygūs prieš įstatymą. Kitoms šalims derėtų gerbti Kinijos teisinį savarankiškumą ir nereikėtų pasinaudojant atskiru atveju kištis į šalies vidaus reikalus“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Lu Kangas, spaudos konferencijoje paprašytas pakomentuoti JAV pareiškimą.

JAV įsikūręs žmogaus teisių gynimo fondas „Dui Hua“ pažymėjo, kad lygtinis atleidimas nuo laisvės atėmimo bausmės prieš terminą dėl medicininių priežasčių Kinijoje nereiškia, kad žmogus „laisvas ar paleistas į laisvę“.

Pasak fondo atstovų, tokius asmenis „griežtai prižiūri vietos viešojo saugumo biurai“.

Pagal Kinijos įstatymus, asmuo dėl medicininių priežasčių lygtinai paleidžiamas pusei metų. Pasibaigus šiam terminui vertinama jo būklė ir atsižvelgiant į rezultatus priimamas sprendimas arba pratęsti lygtinį paleidimą, arba grąžinti asmenį į kalėjimą atlikti likusios bausmės.

2009-aisiais demokratijos aktyvistas rašytojas Liu Xiaobo buvo nuteistas kalėti 11 metų dėl „ardomosios veiklos prieš valstybės valdžią kurstymo“ – už tai, kad paskelbė drąsią peticiją, raginusią nutraukti Kinijoje vienpartinį valdymą ir vykdyti demokratines reformas.

Po vienerių metų jis buvo paskelbtas Nobelio taikos premijos laureatu už neprievartinę kovą dėl žmogaus teisių Kinijoje.