Kim Jong Unas, dėvėdamas jau vizitine kortele tapusį Mao stiliaus drabužį, pareiškė, kad metas imtis „papildomų valstybinių priemonių spręsti neišspręstų problemų, būtinų pagerinti ekonominę veiklą ir žmonių gyvenimą“, šeštadienį jo žodžius citavo oficiali Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA). Centrinio komiteto plenarinis posėdis bus rengiamas birželio pradžioje, sakė KCNA.

Kim Jong Unas per susirinkimą taip pat apžvelgė „svarbiausių politinių uždavinių įvairiose sferose vykdymą“, skelbė valstybinė žiniasklaida.

Šiaurės Korėjos ekonomika šiais metais beveik nerodė augimo ženklų po didžiausio susitraukimo per dešimtmečius; ji ir toliau susiduria su tokiais iššūkiais kaip pandemija, JAV sankcijos ir nepakankama prekyba su Kinija.

Pastarąjį kartą Kim Jong Unas viešumoje pasirodė gegužės 6 dieną, kai pozavo nuotraukai po kariškių šeimų susibūrimo, skelbia „NK News“, tinklalapis didžiausią dėmesį skiriantis Šiaurės Korėjos naujienoms. Iki tol jis pirmą kartą nesirodė eilėje renginių po politinio suvažiavimo Pchenjane, informavo „NK News“.

Valstybiniai reikalai

Naujausias jo dingimas iš visuomenės akiračio gali būti siejamas su Kim Jong Uno mėginimais išvengti galimo užsikrėtimo COVID-19, teigė tinklalapis. Gali būti, kad jis užsiėmė valstybiniais reikalais arba atostogavo savo pakrantės viloje, rašė „NK News“.

Šiaurės Korėjos lyderio sveikata yra viena iš kruopščiausiai saugomų paslapčių atsiskyrėliškoje valstybėje, apie lyderio sveikatos būklę žino tik saujelė žmonių iš įtakingiausio šalies vidinio rato.

37-erių metų Kim Jong Unas, turintis didelį antsvorį ir žinomas kaip užkietėjęs rūkalius, jau daug metų kursto spekuliacijas dėl savo sveikatos būklės.

Ilgiausiai – šešias savaites – iš viešumos jis buvo dingęs 2014 metais. Pagaliau jis pasirodė šlubuodamas ir besiramsčiuodamas lazda, sukeldamas spekuliacinių pranešimų, esą jį kamuoja podagra.

Nuo koronaviruso pandemijos pradžios tokie ilgi Kim Jong Uno dingimai tapo vis dažnesni. Anot „NK News“, dabartinis jo dingimas iš viešumos jau septintas nuo 2020 metų.

Šiaurės Korėja, kuri uždarė savo sienas iškart po to kai Kinija sausį pripažino viruso perdavimo nuo žmogaus žmogui riziką, galėjo sunkiai nukentėti nuo koronaviruso protrūkio, nes jos medicinos sistema yra pasenusi ir nepakankamai finansuojama. Pchenjano režimas tvirtina, esą nėra nė vieno patvirtinto COVID-19 infekcijų atvejo, – tokiais pareiškimais smarkiai abejoja JAV ir Japonijos pareigūnai.

Kim Jong Unas, manoma, turi tris vaikus, vyriausiajam vienuolika metų. Dabartiniam lyderiui neturint aiškaus įpėdinio, jo sesuo, Kim Yo Jong, išorinio pasaulio yra vertinama kaip tikėtina kandidatė, galimai perimsianti šalies valdymą, jeigu kas nutiktų jos broliui.