Seulas savo ruožtu pranešė, kad Pchenjanas ketvirtadienį, kai Jungtinėse Valstijose buvo švenčiama Padėkos diena, paleido „neidentifikuotų sviedinių“.

Bandymas buvo atliktas tęsiantis aklavietei branduolinėse derybose tarp Pchenjano ir Vašingtono.

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe nurodė, jog Pchenjanas, ignoruodamas tarptautinę bendriją, paleido balistines raketas. Tai daryti jam draudžia Jungtinių Tautų Saugumo tarybos sankcijos, įvestos dėl šalies branduolinės ir raketų programų.

Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA išplatino nuotraukas, kuriose matyti sistemos bandymą stebintis besišypsantis Kim Jong Unas, vilkintis juodą odinį lietpaltį, ir jam plojantys kariai su kailinėmis kepurėmis.

Vienoje iš agentūros išplatintų nuotraukų matyti į vakaro dangų kylančios raketos, paleistos iš ant sunkvežimio įrengto keturių vamzdžių leistuvo.

Bandymas, kurio tikslas buvo „galutinai patikrinti“ sistemos kovines galimybes, „įrodė šios sistemos karinį bei techninį pranašumą ir jos neabejotiną patikimumą“, nurodė KCNA ir pridūrė, kad Kim Jong Unas išreiškė „didžiulį pasitenkinimą“.

Po ankstesnio šios sistemos bandymo rugsėjį KCNA išplatintame pranešime buvo užsiminta, jog gali būti surengtas dar vienas bandymas, nes dar kai ką reikia patikrinti.

Penktadienio pranešime KCNA nurodė, jog Kim Jong Unas patikino, kad „šiais metais daug ginklų ir galingos įrangos buvo sukurta ir parengta naudoti kariuomenei“.

Iš agentūros pranešimo galima daryti išvadą, kad tai gali būti paskutinis šios itin didelės reaktyvinės salvinės ugnies sistemos bandymas, sakė specializuoto amerikiečių naujienų portalo apie Šiaurės Korėją „NK News“ analitikė Rachel Minyoung Lee.

Tačiau ji pridūrė: „Šiaurės Korėjai tikrai nestinga ginklų, kuriuos ji galėtų esant norui išbandyti šįmet ar 2020-aisiais.“

Tai buvo ketvirtasis Pchenjano „itin didelės reaktyvinės salvinės ugnies sistemos“ bandymas nuo rugpjūčio mėnesio. Pastaraisiais mėnesiais, siekdama paspausti Vašingtoną, Šiaurės Korėja taip pat išbandė nemažai trumpojo nuotolio raketų ir kitų ginklų.

JAV ir Šiaurės Korėjos branduolinės derybos yra įstrigusios nuo vasarį Hanojuje surengto Kim Jong Uno ir prezidento Donaldo Trumpo susitikimo, iširusio abiem šalims neradus bendros kalbos dėl sankcijų švelninimo ir atsakomųjų Pchenjano žingsnių.

Praėjusį mėnesį Švedijoje surengtos darbinio lygio derybos nutrūko dėl, Šiaurės Korėjos žodžiais, amerikiečių „senojo nusistatymo ir požiūrio“.

Anksčiau šį mėnesį D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ užsiminė apie galimybę surengti ketvirtą susitikimą su Kim Jong Unu, tačiau Šiaurės Korėja atsikirto, kad jos nedomina jai „nieko neduodantys“ viršūnių susitikimai.

Pastaraisiais metais Šiaurės Korėja paprastai nevykdydavo raketų bandymų gruodžio mėnesį – pastarąjį kartą toks bandymas buvo surengtas 2015-aisiais.