Kviestinis ekspertas iš Johnso Hopkinso universiteto JAV Korėjos instituto bei su „38 North“ projektu susijusios „NK Leadership Watch“ programos direktorius Michailas Maddenas kilstelėjo paslapties šydą, rašo BBC.

Kai Šiaurės Korėjos lyderis yra namie, aplink jį paprastai suformuojamos trys apsaugos linijos. Singapūre buvo galima išvysti naują šios konfigūracijos versiją, ir visų žvilgsniai nevalingai nukrypo į vyrus tamsiais kostiumais.

Apsaugininkai, bėgantys abejose Kim Jong Uno limuzino pusėse, bei tie, kurie būna arčiausiai lyderio, yra Centrinės partijos biuro Nr. 6 darbuotojai. Oficialiai šis skyrius vadinamas Pagrindiniu adjutantų biuru.

Būtent šie žmonės sudaro artimiausią Kim Jong Uno apsaugos liniją. Jie atrenkami iš Korėjos liaudies armijos privalomosios karinės tarnybos karių. Pagrindiniai atrankos kriterijai yra ūgis, kuris turi būti panašus į šalies lyderio, ir ideali rega. Kandidatai taip pat turi pademonstruoti tam tikrus fizinius pasiekimus – kaip gebėjimas taikliai šaudyti ar kovos menų išmanymas.

Vėliau kandidatus atidžiai tikrina valstybės saugumo tarnybos. Patikros metu analizuojama informacija apie dvi kandidato šeimos kartas. Dauguma Pagrindinio adjutantų biuro narių yra Šiaurės Korėjos valdančiųjų klano giminaičiai ar kitų aukšto rango Šiaurės Korėjos šeimų nariai.
Gavus pritarimą užimti apsaugininko pareigas, pradedamas intensyvus parengimo kursas, kuris primena Korėjos kariuomenės specialiųjų pajėgų karinį parengimą. Apsaugininkai mokomi naudotis pistoletais, maskuotis, išvengti sekimo, kovos menų. Kursantai ištveria sunkų fizinį ir psichologinį parengimą.

Paprastai apsaugininkai suformuoja žiedą aplink saugomą lyderį, kad galėtų matyti 360 laipsnių kampu. Dažniausiai Kim Jong Uną lydi nuo trijų iki penkių asmens sargybinių, įskaitant ir Pagrindinio adjutantų biuro direktorių.

Abiejose lyderio pusėse eina arba bėga keturi-šeši apsaugininkai – po du ar tris iš abiejų pusių. O už nugaros būna dar penki ar šeši.

Apsaugininkai yra vieninteliai žmonės Šiaurės Korėjoje, kuriems leidžiama nešioti ginklą būnant šalia lyderio. Paprastai tai yra pusiau automatiniai pistoletai. Jie taip pat turi ir atsarginį pistoletą.
Nors apsaugininkai yra ginkluoti, pagrindinis jų ginklas yra gebėjimas stebėti lyderio aplinką ir laiku neutralizuoti kilusias grėsmes fiziškai įsikišant.

Skirtingai nuo jo tėvo Kim Jong Ilo, Kim Jong Uno apsaugininkų skaičius yra mažesnis ir jie neatrodo tokie agresyvūs. Paprastai jie vilki juodus vakarietiškus kostiumus ir ryši kaklaraiščius arba vilki vadinamuosius Mao kostiumus, kokius vilki Šiaurės Korėjos lyderis.

Kim Jong Uno vairuotojai vairuodami visuomet mūvi linines arba odines pirštines. Jie taip pat bendrauja radijo ryšiu per specialias ausines.

Pagrindinis jų bendravimo būdas yra gana senoviškas: jie segi specialius ženklelius, kad juos būtų lengva atpažinti renginių metu, taip pat bendrauja išmoktais slaptažodžiais ir kodiniais žodžiais.

Pagrindiniame adjutantų biure yra maždaug 200–300 darbuotojų, kurių daugiau nei pusę sudaro apsaugininkai. Likusieji dirba vairuotojais arba techniniais darbuotojais. Kai kurie apsaugininkai lyderį saugo labai ilgai, tačiau daugumos karjera trunka maždaug dešimt metų.

Alkoholis, cigaretės, maistas

Antrąją ir trečiąją Kim Jong Uno apsaugos linijas sudaro Sargybos vadovybės nariai. Jeigu Pagrindinio adjutantų biuro darbuotojai yra atsakingi už paties šalies lyderio apsaugą, tai Sargybos vadovybės nariai yra atsakingi už patalpų saugumą: ar tai būtų biurų pastatas ar privatus biuras tiek užsienyje, tiek Šiaurės Korėjos teritorijoje.

Be to, jie atlieka tam tikras logistines ir technines paramos funkcijas ir padeda dirbti aukščiausiajam vadui.

Sargybos vadovybės nariai atrenkami panašiai kaip Kim Jong Uno asmens sargybiniai iš Pagrindinio adjutantų biuro. Verta paminėti, kad dauguma adjutantų baigia savo karjerą Sargybos vadovybėje, į kurią paprastai pereina po savo tarnybos.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, į Singapūrą iš Pchenjano atskrido trys lėktuvai, ir mažiausiai du juos užpildė vien Sargybos vadovybės darbuotojai. Šie vyrai ir moterys atsako už įvairias paramos funkcijas. Pavyzdžiui, tarp jų yra slaptų telefono linijų, kuriomis bendrauja aukščiausiasis lyderis, operatoriai. Taip pat yra informacinių technologijų specialistai, atsakingi už visų kompiuterių, kuriais naudojasi Kim Jong Unas, saugumą.

Kiti darbuotojai turi bet kuriuo metu aprūpinti vadą maistu, alkoholiniais gėrimais ir cigaretėmis, taip pat turi tikrinti visą maistą ir gėrimus, kurie bus pasiūlyti Šiaurės Korėjos lyderiui.

Taip pat tarp Kim Jong Uno sargybos narių yra ir medicininis skyrius, kuriam priklauso asmeniniai gydytojai ir medicininis personalas. Mažiausiai du šio skyriaus darbuotojai atskrido su Šiaurės Korėjos lyderiu į Singapūrą.

Kalbant apie asmeninį Kim Jong Uno saugumą, dvi iš trijų išorinių saugumo linijų sudaro Sargybos vadovybės antrojo departamento nariai. Paprastai jie užtikrina vietų, į kurias atvyksta Kim Jong Unas, saugumą.

Sargybos vadovybė suformuoja vieną apsaugos liniją aplink Šiaurės Korėjos lyderį ir jo asmens sargybinius, o dar viena linija suformuojama palei kelius, tvoras ir kitus infrastruktūros objektus kelyje, kuriuo vyks lyderis, pusės mylios atstumu.

Bet kas, kas būtų užėjęs į „St. Regis“ viešbučio fojė, būtų susidūręs su šiais žmonėmis. Beveik nė vienas pasaulio lyderių neturi tokios trijų lygių asmeninės apsaugos struktūros, kaip Kim Jong Unas.
Ir nors bėgantys apsaugininkai atrodo keistai, didžiąją dalį darbo atlieka itin organizuota ir daug kam pasirengusi Kim Jong Uno apsauga, kurią sunku iš karto pamatyti.