Kairiųjų prezidentas Milošas Zemanas šeštadienį pareiškė, jog „gana aišku“, kad P.Nečasas privalo atsistatydinti, o kai kurie politikai iš premjero trijų partijų mažumos vyriausybės kėlė klausimus dėl jo sąžiningumo.

Tačiau pats P.Nečasas šeštadienį sakė, kad „nemato priežasties atsistatydinti“ ir kad „pirmalaikiai rinkimai nėra sprendimas“.

Jo mažumos koalicija, kuri valdo nuo 2010 metų liepos, kol kas ištvėrė aštuonis balsavimus dėl pasitikėjimo ir kitą savaitę susidurs su dar vienu išbandymu, nes M.Zemano sąjungininkai, opozicijoje esantys socialdemokratai, sušaukė naują balsavimą dėl nepasitikėjimo, kuris tikriausiai įvyks antradienį.

Kol kas neaišku, ar opozicija sugebės surinkti 101 balsą, kurio reikia norint nuversti P.Nečasą 200 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose.

Po šią savaitę kilusio beprecedenčio korupcijos skandalo analitikai Prahoje atkreipia dėmesį pirmalaikių rinkimų galimybę.

Naujos apklausos rodo, kad po jų į valdžią iškiltų kairysis sparnas. Kiti eiliniai rinkimai turėtų įvykti 2014 metų gegužę.

„Skandalas yra toks rimtas, kad premjeras Nečasas negali jo paprasčiausiai prasėdėti“, - šeštadienį tvirtino Socialdemokratų partijos lyderis Bohuslavas Sobotka.

Tačiau kita mažesnioji koalicijos partnerė šeštadienį užsiminė, kad neapleis P.Nečaso.

Prahą krečiantis kyšininkavimo skandalas kilo policijai anksčiau šią savaitę atlikus kratas ministrų kabineto biure, Gynybos ministerijoje, vilose ir viename banke.

P.Nečaso administracijos vadovė Jana Nagyova penktadienį buvo apkaltinta prisidėjusi prie „piktnaudžiavimo įgaliojimais ir kyšininkavimu“. Iki teismo ji liks tardymo izoliatoriuje.

Dar septyni žmonės, tarp jų – karinės žvalgybos vadovai ir buvę parlamentarai, taip pat, be kitų nusikaltimų, buvo apkaltinti korupcija.

48 metų J.Nagyova esą pažadėjo trims buvusiems parlamentarams iš P.Nečaso partijos pelningus postus valstybinėse kompanijose su sąlyga, kad jie pasitrauks iš parlamento.

Tačiau policija taip pat išaiškino atvejų, kai J.Nagyova piktnaudžiavo savo įgaliojimais – paprašydama Čekijos karinės žvalgybos vadovo sekti premjero 47 metų žmoną Radką ir dar du žmones.

P.Nečasas šią savaitę paskelbė, kad po daugiau kaip 25 metus trukusios santuokos skiriasi. Žiniasklaida spėja, kad J.Nagyova buvo jo meilužė.

Karinės žvalgybos vadovas Milanas Kovanda yra vienintelis iš aštuonių kaltinamųjų, šeštadienį išvengęs kardomojo kalinimo, nes prisipažino dėl savo veiksmų.

Ironiška, kad premjeras pagrindiniu savo koalicijos tikslu buvo iškėlęs vajų prieš korupciją.

48 metų P.Nečasas, pagal išsilavinimą - fizikas, kuris ketvirtadienį pareiškė esąs įsitikinęs, kad J.Nagyova yra nekalta, šeštadienį atsiprašė ir pasakė, kad ji bus atleista.