Tačiau apie atsipūtimą negali būti nė kalbos. Apie 5 val. ryto vėl „Berkut“ kariai ėmė bandyti įveikti protestuotojus - į darbą paleido vandens patranką, kuria bandoma užgesinti ugnies sieną, kuria atsitvėrę protestuotojai. Maidano aikštėje tebėra tūkstančiai žmonių, tačiau jėgos struktūros gąsdina, kad bus imamasi veiksmų. Baiminamasi, kad didysis valymas gali prasidėti bet kurią minutę paryčiais. 

Optimizmo protestuotojams nesuteikė ir opozicijos atstovų naktinis susitikimas su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, kuris neparodė polinkio kompromisams.

Tačiau Maidane skamba nuolat drąsinančios kalbos, dainos ir maldos. „Tuoj prašvis, pamatysime, kiek yra mūsų ir kiek jų“, - pasigirdo nuo scenos.

Gąsdina antiteroristine operacija

Maidano aikštėje tebėra tūkstančiai žmonių, tačiau jėgos struktūros gąsdina, kad bus imamasi veiksmų. 

Maidane per garsiakalbius saugumo pajėgos ragina moteris ir vaikus palikti Kijevo centrą, nes ten vyks antiteroristinė operacija. Anot UNIAN, jų kreipimesi sakoma: „Brangios moterys ir vaikai, milicija prašo jus palikti Maidaną, nes ten vyks antiteroristinė operacija“.

Ukrainos generalinis prokuroras antradienį perspėjo, kad sieks „griežčiausių bausmių“ tiems, kas stovi už smurto protrūkio Kijeve.

„Generalinis prokuroras pareikalaus griežčiausių bausmių tiems, kas išprovokavo žmones vykdyti šiandienos veiksmus, tiems, kurie tai organizavo, ir tiems, kurie tam vadovavo“, - sakoma generalinio prokuroro Viktoro Pšonkos pareiškime.

Opozicija ragina protestuotojus nepasiduoti, valdžiai siūlo skelbti paliaubas

Iš Michailovsko gatvės pusės paliktas praėjimas, laisvas nuo saugumo pajėgų. Be to, žmonėms suteikta galimybė pasitraukti į Besarabskos aikštės pusę.

Liudininkai praneša, kad saugumo pajėgos naudoja specialiąsias priemones. Protestuotojai savo ruožtu naudoja akmenis ir fejerverkus.

Šalia Nepriklausomybės paminklo liepsnoja anksčiau protestuotojų pastatytos palapinės. Nuo scenos skamba raginimai nutraukti smurtą ir šūkiai „Šlovė Ukrainai!“.

Demonstrantai karo zona virtusioje Nepriklausomybės aikštėje reagavo į saugumo pajėgas svaidydami Molotovo kokteilius ir akmenis, be to, padegė dalį didžiulės palapinių stovyklos, kur reikalavo prezidento Viktoro Janukovyčiaus atsistatydinimo.

Opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko paragino protestuotojus ginti stovyklą.

„Mes iš čia niekur neisime“, - pasakė jis miniai nuo aikštėje esančios scenos, aplink liepsnojant gaisrams ir į nakties dangų kylant didžiuliams dūmų stulpams.

„Tai laisvės sala ir mes ją ginsime“, - pareiškė V.Klyčko.

Daugelis atsiliepė į jo raginimą.

„Tai atrodo kaip karas su savo paties žmonėmis“, - sakė 35 metų Dmytro Šulko, kuris ėjo stovyklos link apsiginklavęs padegamąja bomba. „Bet mes ginsimės“, - pridūrė jis.

Protestuotojai, regis, jaučia, kad Ukrainos politinė krizė pasiekia lemiamą tašką, sostinę paralyžiavus kol kas daugiausiai aukų pareikalavusiam smurtui.

Liepsnojant palapinėms, protestuotojai šaukė „Šlovė Ukrainai!“.

Anksčiau antradienį protestuotojai atakavo milicijos linijas ir apkaltino prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybę vėl ignoruojant jų reikalavimus.

Sutemus teisėsaugos struktūros pažadėjo atkurti tvarką gatvėse ir uždarė sostinės metropoliteno stotis. Nepriklausomybės aikštėje ortodoksų dvasininkai meldėsi už taiką.

„Matome, kad šis režimas vėl pradėjo šaudyti į žmones; jie nori paskandinti Ukrainą kraujyje. Mes nepasiduosime nė vienai provokacijai, - protestuotojams sakė vienas opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas. - Nesitrauksime nė per žingsnį iš šios aikštės. Neturime kur atsitraukti. Už mūsų – Ukraina, už mūsų – Ukrainos ateitis“.

Įtampai ir pavojams augant, kiek anksčiau Ukrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko paragino moteris ir vaikus pasitraukti iš pagrindinės protestuotojų stovyklos Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

Ukrainos opozicinės frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas paragino prezidentą Viktorą Janukovyčių išvesti teisėsaugos institucijų narius iš neramumų zonos Kijevo centre.

A.Jaceniukas kalbėjo apie būtinybę išvengti kraujo praliejimo. „Mūsų kreipimasis: atšaukite atgal miliciją. Ir paskelbimas: nedelsiamos paliaubos. Tada mes pasirengę tolesnėms deryboms, kad išsaugotume žmones“, - pareiškė jis nuo scenos Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

„Kviečiu Viktorą Janukovyčių paskelbti paliaubas iki ryto – tada mes (būsime) pasirengę derėtis“, - patikslino A.Jaceniukas.

Pasak jo, tam jėgos struktūrų atstovams reiktų „atsitraukti 200 metrų“.

Apie žuvusius praneša protestuotojai, milicija ir V. Janukovyčiaus šalininkai

Tikėtina, kad aukų skaičius dar labiau išaugs – opozicijos lyderis Jurijus Lucenko pranešė šiandien matęs mažiausiai 10 lavonų. Maža to, naktį gali prasidėti saugumo pajėgų puolimas. „Hromadske TV“ praneša, kad sutemus Kijevo gatvėmis važinėja trys šarvuočiai.

Vidaus reikalų ministerija prieš 23 val. pranešė, kad žuvusių milicininkų skaičius išaugo iki 6. Bendras oficialiai patvirtintų aukų skaičius jau siekia 14.

„Vienas asmuo (valdančiosios prezidentinės) Regionų partijos būstinėje mirė nuo dūmų. Trys aukos aptiktos Karinininkų namuose, dar vienas vyras mirė greitosios pagalbos automobilyje Mazepos gatvėje, taip pat nuo šautinės žaizdos. Dar du žmonės mirė Institutskojos gatvėje nuo širdies smūgių“, - milicijos atstovą spaudai citavo naujienų agentūra „Interfax-Ukraine“. Jis pridūrė, kad žuvo ir du milicijos pareigūnai. Vienas iš jų mirė greitosios pagalbos automobilyje pakeliui į ligoninę.

Mažiausiai penki protestuotojai žuvo, o dar apie 150 buvo sužeisti – kai kurie sunkiai – per antradienį įsiplieskusius naujus susirėmimus Kijeve tarp milicijos ir už integraciją su Europa pasisakančių demonstrantų, pranešė opozicijos medikai. 

Opozicijos šalininkų įkurtos lauko ligoninės medikai sakė, jog daugiausiai žmonių nukentėjo nuo milicijos svaidomų kurtinamųjų granatų, o apie 30 galvos traumas patyrusių protestuotojų būklė buvo sunki. Vienam žmogui buvo amputuota plaštaka.

Prezidento Viktoro Janukovyčiaus valdančioji Regionų partija pranešė, kad jos būstinėje negyvas rastas darbuotojas po to, kai protestuotojai trumpam buvo okupavę pastatą.

Milicija informavo, jog žuvo du, nukentėjo 47 pareigūnai, penki hospitalizuoti su šautinėmis žaizdomis. Teritorijos Kijeve primena karo zoną demonstrantams ir saugumo pajėgoms susirėmus netoli šalies parlamento pastato.

Žuvo skersgatvyje

Kijeve, skersgatvyje Krepostnoj specialiosios paskirties būrio „Berkut“ nariai perėjo į protesto akcijos dalyvių puolimą. Žuvo vienas protestuotojas.

Apie tai iš įvykio vietos pranešė „Espeso.TV“ korespondentas, informuoja unian.net.

Korespondento teigimu, į gatvę atvažiavo partijos „Batkivščina“ automobilis, iš kurio pranešė, kad „Berkut“ nužudė vien protestuotoją.

Į fotografą pataikė granata

Kijeve per protestuotojų ir specialiosios paskirties pajėgų susidūrimą „Reuters“ korespondentui Glebui Garaničiui ant krūtinės sprogo granata.
Kaip matyti iš liudininkų fotografijų, jis buvo su neperšaunama liemene.
Akivaizdu, kad liemenė išgelbėjo jam gyvybę, rašo LB.ua.

Na o fotografą Maksimą Trebuchovą prie Regionų partijų biuro sumušė apsauga, informuoja newsru.ua.

„Buvo 6 asmenys. Aš fotografavau. Jie mane puolė ir ėmė mušti – per galvą, per veidą, laimė, vilkėjau neperšaunamą liemenę. Medikai sako, kad man sulaužė nosį, todėl dabar važiuosiu į ligoninę“, – pasakojo M. Trebuchovas.

Jį ėmusiam ginti kolegai fotografui apsauga sudaužė kamerą.
Antradienį Regionų partijos biurą užėmė aktyvistai, paskui išlaisvino „Berkut“.

„Gromadskoje TV“ žurnalistas Dmitrijus Gnapas taip pat pranešė, kad prie Sveikatos apsaugos ministerijos pastato mitinguotojui šviesos ir garso granata nutraukė ranką iki alkūnės.

Primename, jog prie Aukščiausiosios Rados daug sužeistų. „Į žmones mėto granatas su pririštais varžtais, sraigtais, tarp „Berkut“ narų yra ginkluotų karių.“

Liudininkas pranešė, kad Mariinos parke specialiosios paskirties būrio nariai mėto į protestuotojus granatas, bet tai mažai ką keičia – žmonės atsitraukia, o paskui grįžta.

Euromaidano medicinos tarnybos koordinatorius Olegas Musijus pranešė, kad 13.30 val. Euromaidano medicinos punktuose buvo apie 30 sužeistųjų. Dauguma – nukentėjusieji nuo sprogusių granatų ir sužeisti kulkų.

Vaizdo įraše – protestuotojų smurtas prieš Kijevo miliciją

Ukrainos sostinės Kijevo Liepų gatvėje įniršę protestuotojai už užtvarų velka milicijos pareigūnus ir juos muša. Tokią informaciją iš įvykio vietos suteikė televizijos kanalo „112 Ukraina“ žurnalistas, skelbia unian.net.

Kelis milicijos pareigūnus protestuotojai bandė išrengti. Šiems mitinguotojų veiksmams pavyko užkirsti kelią. Tiesioginėje transliacijoje iš įvykio vietos matoma, kaip protestuotojai žiauriai sumuša vieną iš teisėsaugos pareigūnų. Pareigūnui prireikė medikų pagalbos – vyras neteko sąmonės.

Dalis protestuotojų bando gelbėti įniršusių bendražygių sučiuptus pareigūnus, trukdo juos mušti. Nukentėjusiuosius vyrai neša prie greitosios pagalbos automobilių.

Žurnalistai pažeidė įsipareigojimą nesikišti ir taip pat padėjo smarkiai sumuštiems pareigūnams.

Paskelbė ultimatumą opozicijai

Ukrainos saugumo tarnybos (UST) vadovas Oleksandras Jakymenka ir vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka paragino opozicijos lyderius nuraminti protestuotojus ir grįžti prie derybų stalo.

Buvo pranešama, kad jeigu ik 18 val. neramumai nesiliaus, jėgos struktūros žada įvesti tvarką visomis, įstatymu numatytomis priemonėmis.

„Mes raginame opozicijos lyderius nedelsiant nuraminti protestuojančiuosius, nutraukti ginkluotą pasipriešinimą ir grįžti prie derybų stalo“, – sakome bendrame UST ir VRM pranešime.

„Jeigu riaušės nesiliaus, mes privalėsime įvesti tvarką visomis priemonėmis, numatytomis įstatymu“, – pažymima pranešime.

Jame taip pat pažymima, kad „ekstremistai iš opozicijos peržengė ribą – jie žudo Ukrainos sostinės gatvėse nekaltus žmones, tyčiojasi iš moterų, degina ir sprogdina pastatus ir automobilius“.

„Kijevo centre – prasideda sumaištis. Tuo metu opozicijos lyderiai telefonu režisuoja tuos nusikaltimus“, – priduriama pranešime.

Nusiaubta Ukrainos valdančiosios partijos būstinė

Ukrainos opozicijos protestuotojai antradienį atakavo prezidento Viktoro Janukovyčiaus partijos būstinę, Kijeve atsinaujinus įnirtingiems susirėmimams su milicija po kelių savaičių pertraukos.

Protestuotojai buvo trumpam įsiveržę į Regionų partijos būstinę, kai keli šimtai žmonių atakavo tą pastatą Molotovo kokteiliais, tačiau vėliau atsitraukė, dūmams teberūkstant iš dalies pastato, sakė vienas įvykio vietoje esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Tai buvo pirmieji nuo sausio vidurio audringi susirėmimai Ukrainos sostinėje, kurią vyriausybės priešininkų demonstracijos krečia nuo lapkričio, kai V.Janukovyčius atsisakė pasirašyti politinės asociacijos ir prekybos sutartį su Europos Sąjunga (ES), nusprendęs grįžti prie istoriškai glaudžių ryšių su Rusija.

Demonstrantai išliejo savo pyktį ant V.Janukovyčiaus partijos, kai susirėmimai su milicijos pajėgomis įsiplieskė prie netoliese esančio parlamento pastato. Ten susirinko apie 20 tūkst. protestuotojų, kurių dauguma elgėsi taikiai, reikalaudami, kad įstatymų leidėjai atimtų dalį galių iš prezidento/

Policija šaudė guminėmis kulkomis ir svaidė į minią dūminius užtaisus bei kurtinamąsias granatas į protestuotojus, kurie mėtė suskaldytas grindinio trinkeles ir padegė dvi policijos mašinas, mėgindami prasiveržti arčiau budriai saugomo parlamento.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad trys pareigūnai buvo sužeisti, kai protestuotojai nukreipė sunkvežimį į milicijos užtvaras.

Tuo tarpu vienas fotografas nukentėjo nuo kurtinamosios granatos ir buvo išvežtas į ligoninę, sakė AFP reporteris.

Demonstrantai reikalauja, kad Aukščiausioji Rada, kurioje daugumą turi V.Janukovyčiaus partija, balsuotų už grįžimą prie 2004 metų konstitucijos redakcijos, pagal kurią dalis svarbių prezidento galių būtų perduotos parlamentui.

Protestuotojai atžygiavo nuo centrinės Nepriklausomybės aikštės, kur opozicija tebėra įsitvirtinusi dideliame palapinių miestelyje per jau beveik tris mėnesius trunkančius protestus prieš V.Janukovyčiaus valdymą.

Opozicijos lyderiai ragino prezidentą atsistatydinti, jeigu jis nori išspręsti šią krizę.

„Ukrainos prezidentas privalo paskelbti pirmalaikius prezidento ir parlamento rinkimus. Esu tikras, jog tai sumažintų temperatūrą visuomenėje“, – buvęs sunkiasvorių bokso čempionas Vitalijus Klyčko sakė žurnalistams parlamente.

„Padarykite tai, ir tai suteiks išeitį. Tai bus tikro vyro sprendimas“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu JAV ambasadorius Kijeve socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė apgailestavimą dėl atsinaujinusio smurto.

„Po savaitgalį pasiektos pažangos Kijeve apmaudu matyti atsinaujinusį smurtą, – rašo ambasadorius Geoffrey Pyattas. – Politika turi būti vykdoma Radoje, o ne gatvėje.“

Prieš antradienį įvykusį naujausią smurto prasiveržimą atrodė, kad Ukraina artėja prie sprendinio didžiausiai nepriklausomybės laikotarpio krizei, kurią lapkritį išprovokavo V.Janukovyčiaus sprendimas atmesti kelerius metus rengtą sutartį su ES.